Fietsexcursie langs de Heerhugowaardse stolpen.
Fietsexcursie langs de Heerhugowaardse stolpen. (Foto: aangeleverd),

Fietsexcursie

HEERHUGOWAARD - De stolp is het icoon van het Noord-Hollandse landschap. Het Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert zondag 30 juni een fietsroute langs stolpen in Heerhugowaard.

In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. Tijdens deze excursie van 14.00 tot 17.00 uur fietsen belangstellenden met historicus Anita van Breugel langs diverse Heerhugowaardse stolpen.

Halverwege de zestiende eeuw ontstonden de eerste stolpboerderijen, ze zijn afgeleid van de langhuisboerderij, die al in de Bronstijd voorkwam. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stolpboerderijen sterk verminderd. De rieten daken maken de boerderijen gevoelig voor blikseminslag. Bovendien werden de stolpen steeds minder geschikt voor bedrijvigheid.

Sinds 1970 wordt de stolpboerderij alleen nog als woonhuis gebruikt. In 2013 heeft de gemeente Heerhugowaard de Stolpenroute uitgegeven die voert langs geheel of gedeeltelijk authentieke, verbouwde of nieuw gebouwde stolpen.

Meefietsen? Het startpunt is bij de bibliotheek, Parelhof 1a. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek.