Gezelligheid troef aan het Coolplein.
Gezelligheid troef aan het Coolplein. (Foto: aangeleverd)

Hop-on hop-off langs highlights

HEERHUGOWAARD - Een heuse hop-on hop-off bus rijdt zaterdag 29 en zondag 30 juni door Heerhugowaard. Vanaf de Krul (aan de kant van de Stationsweg) kan men meerijden met een elektrisch toeristenbusje, waarmee onder meer de Kunstkerk, het Stadshart, de Waarderhout en Poldermuseum 'Het Oude Gemaal' kunnen worden bezocht. Meerijden is gratis, maar vol is vol! Wie vanuit Langedijk komt, kan de dag starten met een gratis vaartochtje met De Broekervaart vanaf het Havenplein in Broek op Langedijk. Liever op de fiets? Ook dan zijn er volop mogelijkheden!

Een heel rondje met de hop-on hop-off bus duurt ongeveer een uur. De bus vertrekt vanaf de Stationsweg in Heerhugowaard (vlakbij De Krul) om 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De activiteiten beginnen zaterdag 29 juni al op de Westdijk, waar De Broekervaart aanmeert.

Open dag Waardse Werf

Vlakbij De Krul ligt De Waardse Werf, een scheepswerf waar op ambachtelijke wijze wordt gewerkt aan het opknappen en renoveren van kleine bootjes van staal of hout. Deze werkplaats voor jongeren vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking houdt dit weekend open huis. Cliënten en begeleiders verzorgen rondleidingen en laten zien wat ze allemaal maken. Ter plekke worden voor bezoekers palingen gerookt en pizza's opgewarmd.

Stops

De eerste stop van de bus is bij de Kunstkerk aan de Stationsweg 53. Zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 30 juni van 13.00 tot 16.00 uur is hier een expositie te zien van de Heerhugowaardse kunstenaars Jeanine Lanen en Irma van de Zande, met als thema 'Strand'. De volgende stop is bij het Stadshart, met winkelcentrum Middenwaard en verschillende horecagelegenheden aan het Coolplein. Zaterdag 29 juni vinden diverse wateractiviteiten plaats zoals flyboarden, suppen en sup-polo. Iedereen kan kosteloos deelnemen. Zondag 30 juni is er een amusetour, waaraan zeven restaurants deelnemen.

Speelbos en Poldermuseum

Stap de natuur in bij het Speelbos van de Waarderhout. Zaterdag 29 juni tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er bijzondere sprookjes- en natuurfiguren aanwezig. Diezelfde dag om 14.00 uur is er een rondleiding met een IVN-gids door het bos. Aanmelden kan via waarderhout@staatsbosbeheer.nl. Het Poldermuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Heerhugowaard en is gevestigd in het voormalige poldergemaal aan de Huygendijk. Zondagmiddag zijn er van 11.00 tot 17.00 uur vrijwilligers aanwezig om toelichting te geven. Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl.

Liever op de fiets?

Speciaal tijdens de Juni Waterweken is het ook mogelijk om fietsen te huren. Wie aankomt bij De Krul krijgt een kaartje mee met een mooie fietsroute, maar kan natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Reserveren via info@toerismelangedijk.nl wordt aangeraden! Een fiets huren kost € 10,- per dag. Fiets bijvoorbeeld naar de Zintuigentuin, een paradijselijke natuurtuin in Engelse cottagesfeer van maar liefst 10.000 vierkante meter aan de Beukenlaan 17, beide dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is € 4,- per persoon. Meer info op www.dezintuigentuin.nl.

Of fiets zaterdagmiddag met een gids door de stad om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw te bekijken. Verzamelen op parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper (verschillende startmomenten tussen 14.00 en 17.00 uur, deelname € 5,-). Graag vooraf reserveren via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Kijk voor alle activiteiten tijdens dit weekend op www.broekervaart.nl.