Het belang van alerte bochtencommissarissen wordt nog wel eens onderschat.
Het belang van alerte bochtencommissarissen wordt nog wel eens onderschat. Foto: Vincent de Vries

Tour de Waard: 'Fluitje van een cent'

Vervolg van de voorpagina

Er staan altijd twee EHBO'ers klaar in de bochten en bij start en finish, om eerste hulp te verlenen indien nodig." Het is bovendien belangrijk goed samen te werken met de oversteekvrijwilligers. Ook zij moeten op tijd gewaarschuwd worden dat de renners in de buurt zijn. "Vooral later op de dag, als de horeca zijn deuren ook geopend heeft, staat niet iedereen erbij stil dat ze niet zomaar kunnen oversteken en moet je wel eens in discussie met mensen die niet inzien dat je er staat voor de veiligheid van de renners en het publiek", licht Nico toe. Er zijn zeker wel incidenten geweest de afgelopen jaren. "Mensen die er geen rekening mee houden dat na de renners nog een jurywagen komt bijvoorbeeld", blikt Roland terug. "Ook is er wel eens een bal op het parcours gerold. Soms denken mensen 's ochtends nog even met de auto de weg op te kunnen, ook al is straat al afgezet. En natuurlijk vallen er weleens renners, zeker als het regent."

Soep en broodjes

Over het algemeen verloopt het evenement soepel en is het volgens de heren vooral erg gezellig. "Omdat we er al jaren staan, kennen we veel mensen met wie we even een praatje maken", vertelt Jan die in de bocht bij het ouderlijk huis van Nico staat en altijd getrakteerd werd op soep, broodjes en koffie. "Al moeten we natuurlijk altijd alert blijven."

Na afloop van het evenement is er een gezellig samenzijn met de vrijwilligers. "Dat gevoel van saamhorigheid maakt Tour de Waard zo uniek, daarom wil je erbij horen. Het is een familiegebeuren en een feest voor Heerhugowaard. Wij hebben er in elk geval weer zin in!"


De vijftigste editie van Tour de Waard wordt zondag 18 augustus verreden. Kijk voor meer informatie op www.tourdewaard.nl.