Enya Patel in actie tijdens het NK.
Enya Patel in actie tijdens het NK. Foto: Pietures.nl

'Het allerliefste zou ik de dubbele Axel goed willen leren'

HEERHUGOWAARD - "Ik ben voor het eerst met schaatsen in aanraking gekomen toen ik nog op de kleuterschool zat. Bij Middenwaard had je in de winter het ijsbaantje. Daar gingen bijna alle scholen heen. Ik vond het toen al heel leuk om te schaatsen." De nu vijftienjarige Enya Patel bleek niet zomaar een schaatsster. Onlangs behaalde ze de Nederlandse titel bij het kunstschaatsen in de Maxi-klasse. In Utrecht werd nog eens bevestigd dat de bescheiden Heerhugowaardse een heel groot talent is. Tien jaar na haar eerste rondjes op dat kleine kunstbaantje op het Stadsplein.

Bescheiden Waardse Enya Patel nationaal kampioene kunstschaatsen

De interesse voor kunstschaatsen werd in die begintijd nog eens aangewakkerd door een bezoek aan de jaarlijkse eindshow van de Alkmaarse IJsclub (AIJC). "Ja, dat vond ik super", zo vertelt Enya. "Het jaar daarop, nu ongeveer acht jaar geleden, ben ik begonnen bij AIJC bij de 'learn to skate'-groep. Ik werd al snel gevraagd voor de scoutgroep en tijdens het seizoen 2012-2013 ben ik in de wedstrijdgroep terechtgekomen." Ruim vijf jaar later, na een periode van heel veel trainen en wedstrijden, leidde dat tot de Nederlandse titel.

Basispakket

Een bijzondere knappe prestatie, temeer omdat het kunstrijden een dure sport is en Enya daardoor slechts het basispakket afneemt. Voor meer trainingen zou een sponsor meer dan welkom zijn. Het is iets waar de bescheiden scholiere van het Clusius College zelf niet over begint. Ze is al superblij met alle steun die ze ontvangt. "Mijn ouders doen echt alles voor me. Thuis zorgt mijn moeder dat alles prima geregeld is, mijn vader brengt me naar de trainingen in Alkmaar en ze steunen me, met mijn oudere broer en zus, op alle mogelijke manieren. Ook bij het Clusius leven ze mee. Als ik iets niet kan redden om te leren of af te maken mag ik dat zeggen. Ze houden rekening met me, al is dat nog niet echt nodig geweest."

Enthousiast vertelt de Nederlands kampioene ook over de club waar het allemaal voor haar begon en waar ze nog steeds graag traint. "AIJC is een heel gezellige club. Je kunt er jezelf zijn en ik heb er veel vriendinnen en goede coaches." Het is één van de redenen van haar succes. Want met hoofdtrainer Marcus Deen en de choreografe Terry Banghart beschikt de club - en Enya - immers over een duo dat in de kunstschaatswereld een goede reputatie heeft opgebouwd.

Dubbele Axel

"Ook heb ik deze winter veel geleerd van de fijne lessen van Rita Koen", zegt Enya. "Mijn doel is nog steeds om altijd beter te worden en het beste uit mezelf te halen.

Lees verder op pagina 6

Enya Patel.