Het bezoek van de leerlingen van het Han Fortmann aan Brussel stond in het teken van de Europese Verkiezingen.
Het bezoek van de leerlingen van het Han Fortmann aan Brussel stond in het teken van de Europese Verkiezingen. (Foto: Aangeleverd)

Han Fortmann naar het hart van Europa

HEERHUGOWAARD - Vijfendertig leerlingen uit VWO 4-tto (tweetalig onderwijs) van het Han Fortmann College zijn donderdag 9 en vrijdag 10 mei op studiereis geweest naar Brussel en Ieper. Het bezoek stond in het teken van de Europese verkiezingen van 23 mei.

De leerlingen hebben tijdens de lessen maatschappijleer Europa behandeld en hebben tijdens deze trip actief kunnen ervaren hoe bijvoorbeeld het Europees Parlement wetgeving tot stand brengt. Na een bezoek aan het Huis van Europa en de tentoonstelling over de geschiedenis van wat nu de Europese Unie is, speelden de leerlingen 's middags een rollenspel waarbij twee onderwerpen moesten worden geanalyseerd. Via actief lobbyen en discussiëren werden er door vier fictieve partijen amendementen ingediend op wetsvoorstellen. Daarnaast zijn ze betrokken bij 'This time I'm voting', een internationaal project met leeftijdsgenoten uit Italië en Duitsland.

Ieper

De tweede dag werd koers gezet richting Ieper, waar de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog onder de aandacht van de leerlingen werd gebracht. Er werd een bezoek gebracht aan Memorial Museum Passchendaele en begraafplaats Tyne Cot, waar zo'n 12.000 soldaten hun laatste rustplaats hebben. De leerlingen hadden zich allemaal verdiept in de geschiedenis van één van hen en betuigden hun respect aan deze soldaat. Zo werden verleden en heden samengebracht.