Op de Westtangent worden snelheidsbeperkende maatregelen ingevoerd.
Op de Westtangent worden snelheidsbeperkende maatregelen ingevoerd. (Foto: Google Streetview)

'Groene doorgang' op Westtangent

HEERHUGOWAARD - Automobilisten op de Westtangent - rijdend tussen de N242 en de Zuidtangent - hebben vanaf 6 januari in beide richtingen een groene doorgang bij de snelheid van 50 kilometer per uur. De nieuwe regeling van de verkeerslichten is een maatregel die verkeerswethouder Monique Stam neemt om de toegestane snelheid op de Westtangent aan te moedigen.

Anders dan bij een traditionele groene golf, waar een vast programma van groentijden geldt, is deze regeling flexibel naar de verkeersstromen. Zo worden de zijwegen van de Westtangent niet onnodig tot stilstaan gedwongen wanneer er geen of weinig verkeer op de Westtangent rijdt. Een mogelijkheid die door levensverlengend onderhoud aan hardware en software van de verkeersregelinstallaties nu beschikbaar is.

Proefperiode

De nieuwe verkeersregeling wordt gedurende zes maanden gemonitord waarna het effect op gemiddelde snelheid wordt bekeken. Naast de verwachtte verbetering van doorstroming wordt met het aanmoedigen van een gelijke snelheid ook een verlaging van CO2-uitstoot, vermindering van geluidsoverlast en verbetering van verkeersveiligheid beoogd.

Politieonderzoek

Of overschrijding van de toegestane snelheid een factor is geweest bij het dodelijk ongeval op de Westtangent eerder dit jaar, is door de Politie niet bevestigd. "Als het politieonderzoek is afgerond, kunnen we beoordelen of we iets kunnen doen om dit soort ongelukken te voorkomen", aldus wethouder Stam.

In 2020 wordt aan de Westtangent onderhoud uitgevoerd. De resultaten van de proefperiode en de resultaten uit het politieonderzoek kunnen voor de gemeente aanleiding zijn zich te beraden op mogelijke aanpassing van de weg.