Promotiebeeld van de voorstelling 'Stallerhof' van De Karavaan.
Promotiebeeld van de voorstelling 'Stallerhof' van De Karavaan. (Foto: Persfoto)

Geen Karavaan in Waardse bollenschuur

HEERHUGOWAARD - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Heerhugowaard geeft theatergezelschap De Karavaan geen toestemming voor het geven van acht voorstellingen in een boerenschuur aan de Rustenburgerweg 241. De schuur voldoet niet aan de brandveilgheidseisen die voor deze voorstellingen wel zouden moeten gelden.

Het college betreurt het dat het dit besluit moet nemen omdat de voorstellingen wél aansluiten bij de wens om in Heerhugowaard leuke, bruisende evenementen te organiseren. In dit geval laat het college de mogelijkheid op een calamiteit door brand echter zwaarder wegen. Theatergezelschap De Karavaan is op de hoogte gesteld van het besluit en is teleurgesteld en verwonderd. Volgens het gezelschap worden allerlei maatregelen getroffen die de brandveiligheid garanderen: zo worden geen brandbare versieringen of decorstukken gebruikt, zijn er voldoende nooduitgangen en brandblusssers en zijn er BHV'ers aanwezig die handelend kunnen optreden bij calamiteiten. De gemeente erkent dit, maar stelt dat het gebouw op zich niet geschikt is voor theatervoorstellingen en ook niet geschikt is te maken.

Uit een schouw van de schuur is gebleken dan van brandwerende of -vertragende maatregelen geen sprake is. De schuur is opgebouwd met stalen spanten met houten gordingen en asbest dakplaten. Aan de binnenzijde is de schuur bekleed met oud, droog hout. Verder is in de schuur allerlei brandbaar materiaal aangetroffen, die grotendeels niet kunnen worden weggenomen. Wanneer brand zou ontstaan, dan is deze onbeheersbaar en zal deze zeer snel om zich heen grijpen, wat de kansen op een veilige ontvluchting bemoeilijkt. Met De Karavaan is daarover ook gesproken.

Het was de bedoeling in de schuur de landelijke première van de theatervoorstelling 'Stallerhof' te laten plaatsvinden; een stuk over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie. Om die reden is gekozen voor de boerenschuur als theater.