Ruben Rijnveld met een deel van 'zijn' kids Ruben, Ronja, Sophia, Lucas en Sam.
Ruben Rijnveld met een deel van 'zijn' kids Ruben, Ronja, Sophia, Lucas en Sam. (Foto: Rodi Media/ PS)

'Iedereen wordt gewaardeerd om wie hij is'

HEERHUGOWAARD – Kids with Attitude beleeft dit jaar een unieke primeur. De Heerhugowaardse kindertheaterschool brengt zaterdag 22 en zondag 23 juni driemaal een musicalversie van Annie MG Schmidts klassieker 'Abeltje' op de planken. Geen enkel musicalgezelschap heeft dat eerder gedaan. Ruben Rijnveld - regisseur, producent en creatief brein achter Kids with Attitude – is er terecht trots op. Al een jaar lang werkt hij met 'zijn' kinderen, en zijn artistieke team intensief aan de voorstelling. "Iedereen is gedreven en enthousiast om er weer een onvergetelijke voorstelling van te maken."

Primeur Kids with Attitude: allereerste musical 'Abeltje'

Rijnveld schreef zelf een script en liedteksten, Gert Jan van der Kamp componeerde de muziek. Het duurde even voordat Kids with Attitude groen licht kreeg van uitgeverij Querido en de erven van Annie MG Schmidt. Lange tijd zat Rijnveld in onzekerheid of het allemaal wel door kon gaan. "Uiteindelijk kwam de goedkeuring er en konden we aan de slag. Dat was een enorme opluchting, want ik kneep 'm wel even", blikt hij terug. "De audities konden pas plaatsvinden toen het rond was." Inmiddels zijn de rollen verdeeld.

Casting

Voor de drie grootste rollen werden telkens twee kinderen gecast, die elkaar afwisselen. Lucas (11) en Ruben (12) kruipen in de huid van het liftjongetje Abeltje, Ronja (10) en Sophia (9) spelen zijn vriendinnetje Laura en Sam (9) en Sil (12) hebben de rol van Juanito/Johnny gekregen. Lucas en Ronja zijn al ervaren; zij speelden ook vorig jaar, toen Kids with Attitude 'Peter Pan' opvoerde, de hoofdrollen. Ruben zat, net als Ronja, ook in 'Zorro' van Brassica Musicals. Sophia zit ook al een tijdje bij Kids with Attitude, maar voor Sam is het pas zijn eerste jaar. "Meteen al een grote rol, dat vind ik heel bijzonder", zegt hij. "En volgend jaar heb ik zelfs de hoofdrol, als we 'Oliver Twist' gaan spelen."

Avontuur

'Abeltje' is volgens de kinderen spannend en zit boordevol avontuur. Dat biedt hen volop mogelijkheden om zich verder te kunnen ontwikkelen. "Zingen, dansen en acteren kunnen ze allemaal als de beste", prijst Rijnveld 'zijn' Kids. "Maar ik ben vooral onder de indruk van hun mentaliteit. Ze gaan er vol voor, weten wat ze ervoor moeten doen en laten. En ze gaan op een aardige, respectvolle manier met elkaar om en helpen elkaar. Ze zijn getalenteerd én leergierig, wat wil je nog meer?"

Schitteren als een ster

Kids with Attitude werd in 1995 opgericht. Op deze musicalschool leren kinderen van tussen de zeven en (ongeveer) twaalf jaar hoe het is om als ster te schitteren in een avondvullende, grote musical. Elk jaar wordt een musical opgevoerd in een echt theater, met professionele sets, decors en aankleding. De kinderen repeteren 49 weken per jaar elke zaterdagmiddag zo'n drie en een half uur in het gebouw van basisschool De Vlindertuin aan de Cornelia van Arkeldijk. Wie een hoofdrol krijgt toebedeeld, krijgt nog extra begeleiding. Tijdens de lessen wordt gewerkt aan zingen, acteren, dansen en timing.

Tienergroep

Sinds dit seizoen is er een tweede groep, op de woensdagmiddag, bijgekomen. En na de zomer start een tienergroep, zodat kinderen die te oud zijn geworden voor Kids with Attitude maar nog te jong zijn om zich aan te sluiten bij bijvoorbeeld Brassica, niet tussen wal en schip vallen. Rijnveld: "Via de tienergroep kunnen ook deze kinderen zich blijven ontwikkelen en vanaf hun zestiende makkelijker auditie doen en hopelijk doorstromen naar onze gewaardeerde collega's van Brassica Musicals."

Hij is er trots op hoe de kinderen met elkaar omgaan. "Niet iedereen heeft de ambitie om het in de musicalwereld te gaan maken. Als je alleen meedoet omdat je het leuk en gezellig vindt, dan is dat ook goed. Iedereen wordt bij ons gewaardeerd om wie hij is. Onze insteek is professioneel, maar we verliezen daarbij het plezier nooit uit het oog." 'Abeltje de Musical' is zaterdag 22 juni om 19.30 uur en zondag 23 juni om 12.00 en 16.00 uur te zien in theater De Beun in Heiloo. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kwamusicals.com.

Het affiche van 'Abeltje de Musical'.