De Barnewielers mochten in de rust het veld op voor een fotomoment!
De Barnewielers mochten in de rust het veld op voor een fotomoment! (Foto: Vincent de Vries)

'Barnewiel appelsappers' winnen vlogwedstrijd Rabo AZ Foodtour

OUDKARSPEL - Het was een week vol feest voor groep 7/8 van obs Barnewiel uit Oudkarspel, vanwege hun succesvolle deelname aan de Rabo AZ Foodtour.

door Marsha Bakker

Winnaar uit maar liefst 100 scholen

De Rabo AZ Foodtour is een online lesprogramma van vijf weken waarin spelers en trainers van AZ samen met voedingsdeskundigen lesgeven over gezonde voeding. Het programma is samen met Rabobank en GreenPort Noord-Holland Noord ontwikkeld voor de groepen 7/8. In totaal namen maar liefst honderd klassen deel aan de editie van 2019. Zij doken vanaf de start op 5 maart in thema's als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen werd de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voerden de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maakten op een Foodclinic bij AZ. Voor de Barnewiel begon het avontuur toen juf Laura haar klas een jaar geleden inschreef voor deelname aan de Rabo AZ Foodtour. Ze vertelt: "Ik heb onze klas vorig jaar al opgegeven, in mei. Wij hebben een sportieve klas en ik vond de Foodtour een mooi initiatief. Het idee dat er voetbalspelers op onze school zouden komen, vond ik bijzonder en het leek mij heel motiverend om vervolgens met het thema aan de slag te gaan. Het vloggen is ook helemaal van deze tijd."

De Barnewiel was een van de scholen die werd geselecteerd voor de Foodtour van 2019. Op 5 maart werd de tour officieel afgetrapt op het schoolplein in Oudkarspel, waar AZ'ers Teun en Peer Koopmeiners, en keeper Jasper Schendelaar te gast waren. De AZ-spelers kwamen deze ochtend ook een presentatie houden over gezond eten en gezond leven, en natuurlijk werd er even lekker gevoetbald op het plein. Iedere groep van de Barnewiel ging vervolgens aan de slag met het thema 'De gezonde school.', en sloten dit woensdag af met een tentoonstelling.

Lees verder op pagina 5