Langedijk4GlobalGoals

Het is voorjaar, dus tijd voor de groene tuin

LANGEDIJK - Een goed onderhouden tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook goed voor het milieu. Mits je je aan een aantal uitgangspunten houdt.

Begin bij de basis: de bodem. Die maak je gezond en vruchtbaar door er compost of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest want dat maakt planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Dat kan handmatig of met behulp van gereedschap zoals een krabber.

Natuurlijk evenwicht

Natuurlijk tuinieren bewaart het evenwicht tussen het tuinleven, zo veel mogelijk zonder bestrijdingsmiddelen. Door planten op de juiste plaats in je tuin te zetten worden ze minder snel ziek. Onkruid kun je met gereedschap te lijf. En met je eigen compost maak je de bodem luchtig en vruchtbaar. Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.

Aandacht voor de bij

Bijen maken niet alleen honing, ze bestuiven ook bloemen en planten. Ze zijn dus belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Maar de laatste jaren heeft de bij het moeilijk. Met een bij-vriendelijke tuin help jij hen te overleven. Plant bloemen waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Zorg dat bijen in je tuin kunnen nestelen, bijvoorbeeld in een bijenhotel of in rommelhoekjes in de tuin. Vermijd spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen met imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij.

Met deze tips – en de nodige inzet – creëer je je eigen groene tuin. Succes en geniet er van.