Reislustig echtpaar vindt rust in Langedijk

BROEK OP LANGEDIJK - Het echtpaar Van Doorene- Klerks was 14 maart 60 jaar getrouwd. Het werd klein maar goed gevierd met een gebakje en een lekker etentje bij Chez Frans. Lekker dichtbij, want op steenworp afstand van het winkelcentrum woont het echtpaar heel fijn in een mooi appartement.

De heer W.E. van Doorene werd geboren op 22 november 1933 te Rotterdam en mevrouw P.M. van Doorene- Klerks werd geboren op 24 oktober 1940 te Gouda. Zij trouwden op 14 maart 1959 te NDola Noord Rhodesië.

"We ontmoetten elkaar op de boot naar Afrika", vertelt de bruidegom. "Ik emigreerde als 21-jarige jongen naar Zambia, omdat mijn broer daar al zat. Die zei: 'het goud ligt hier op straat', oftewel: het was daar stukken beter dan in het Nederland van na de oorlog. Op de boot leert hij de mooie Elly kennen, een meisje van toen nog maar 15 jaar oud. "Dat werd ik op de boot", vult ze het verhaal van haar man aan. "Ik emigreerde met mijn ouders naar Zambia, het was voor mij één groot avontuur." Aangekomen in Zambia kocht de verliefde Willem meteen een auto, zodat hij regelmatig de 40 mijl kon afleggen naar zijn Elly. Het stel trouwde en kreeg drie kinderen. De twee jongens gingen naar kostschool, maar toen dochter Monique ook leerplichtig werd, wilde het gezin terug naar Nederland. Willem: "Ik was manager bij de Barclays bank en toen er sprake was van een nieuw te openen vestiging in Amsterdam, werd er niet lang getwijfeld." Na omzwervingen via Sint Pancras, Oudorp, Heerhugowaard, Kootwijk en Zuid-Scharwoude, heeft het echtpaar rust gevonden in Broek. "We hebben het goed samen. Het kan nog steeds flink roken, maar we hebben geleerd het binnen een kwartier uit te praten. En je moet elkaar een beetje ruimte gunnen, dat is ook belangrijk", verklaart mevrouw het succes van hun huwelijk.

Terwijl ze eerst dachten dat het niet hoefde, al die poespas, was het toch wel gezellig met zowel de burgemeester als de lokale krant aan tafel. En bijzonder. Want je bent natuurlijk niet elk jaar 60 jaar getrouwd.