Aris in zijn bekende cafeetje aan de Dorpsstraat.
Aris in zijn bekende cafeetje aan de Dorpsstraat. (Foto: Theo Annes)

'Ik begroip et as je et graag hewwe wul'

LANGEDIJK - Het zat al een tijdje in zijn hoofd maar nu is het er dan toch: een boek met verzamelde verhalen en gedichten van Aris Bouwens. Vaak met humor, soms ontroerend en hier en daar een beetje stout. Maar allemaal in het West-Fries, zoals we van Aris gewend zijn.

door Marsha Bakker

Als je Aris niet kent ben je geen Langedijker, want Aris ís Langedijk

Het boek met verhalen en gedichten werd woensdagavond gepresenteerd in het cafeetje van Aris en Corrie aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Aris gaf het eerste exemplaar deze avond aan vriendin en 'aanstichtster' Marieke Neesen.

,,Haar man Martin was een goede vriend van me, ik ken Marieke ook al jaren, het is een lieverd. Ze geniet altijd bar van mijn verhaaltjes en vorig jaar zei ze tegen me dat het hoog tijd werd voor een boek. 'Dat mosten we maar doen den'. Ik heb door de jaren heen heel wat verhalen opgeschreven, en Corrie tikt ze altijd uit. Gelukkig heeft Ina Broekhuizen voor het boek enorm geholpen met het selecteren en redigeren van alle verhalen, aars was het niet te overzien."

Bekende Langedijker

Als je Aris niet kent ben je geen Langedijker, want Aris ís Langedijk. Corrie zegt gekscherend dat hij een halve dag over een stukkie buiten lopen doet, wat een ander in een half uur redt. Hier een praatje, daar een praatje en tegen iedereen wordt gedag gezegd.

Theater

Mensen van heinde en verre kennen het stel daarnaast van de Museumwinkeltjes die ze tot twee jaar geleden hadden, of van het befaamde Theater op Skoôt.

Aris en Corrie gaan zelf ook veel naar het theater en komen zo aan nieuwe namen voor hun theaterprogramma. "Het moeten artiesten zijn die echt houden van het vak en openstaan voor contact met het publiek. Voor het geld hoeven ze het hier niet te komen doen, en je zit als artiest echt letterlijk tussen het publiek. De meesten vinden dat prachtig, en genieten net zo hard als het publiek. Robert Jan Stips, Jan Rot, Tim Knol, Yorick van Norden, Lenny Kuhr, Marjolein Meijers van de Berini's, ze komen allemaal heel graag in het mini theater. Niet zelden melden ze zich vervolgens vaak zelf aan voor nóg een optreden.

De warme maaltijd vooraf aan tafel bij Aris en Corrie is natuurlijk ook een van de pluspunten...

West-Fries

Aris schrijft al jaren in het West-Fries in een schrijfgroep, met onder andere Ina Broekhuizen. Dit groepje werd in 1980 opgericht door Jan Pannekeet en Nel van Laren-Zwuup, omdat zij zich zorgen maakten over de teloorgang van het West-Fries.

,,Dialect werd niet per se gezien als iets wat je moest bewaren en bewaken, het was eerder een teken van dommigheid of alleen gebezigd door simpele mensen. Mensen van onze generatie werd zelfs aangeleerd om netjes te praten want anders werd het niks met je." De schrijfgroep komt elke zes weken bij elkaar. "Meestal schrijven we in opdracht, in een bepaald thema. Zo ben ik aan veel van mijn verhalen gekomen." Maar ook een opmerking van iemand of een gebeurtenis kan de inspiratie weer aanwakkeren.

Lees verder op pagina 5

Afbeelding