Zondag 7 juli had de allereerste 'Tour de Soes' in Langedijk en Heerhugowaard letterlijk de wind mee.
Zondag 7 juli had de allereerste 'Tour de Soes' in Langedijk en Heerhugowaard letterlijk de wind mee. (Foto: aangeleverd)

Eerste 'Tour de Soes Langedijk' heeft de wind in de rug

LANGEDIJK - Een echte Hollandse zomerdag met aangenaam fietsweer: niet te warm, wolkjes en zonneschijn. Zondag 7 juli had de allereerste 'Tour de Soes' in Langedijk en Heerhugowaard letterlijk de wind mee.

Ruim 200 enthousiaste jonge en oudere deelnemers reden door de Kop van Noord-Holland, langs leuke routes tussen de 15 en 120 kilometer. Deze toer- en familierit begon en eindigde in het gezellige, levendige Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk. De dag is georganiseerd door de twee Rotaryclubs van Heerhugowaard en Langedijk. Hoofdsponsor was dit jaar de Rabobank.

Ruim 15 jaar is de Tour de Soes een begrip in deze streek. Het is ooit begonnen in Warmenhuizen. Alle deelnemers krijgen bij terugkeer traditioneel een soesje uitgereikt: vandaar de naam. In de loop der jaren hebben Den Helder, Anna Paulowna en Schagen en nu ook onze twee fusiegemeenten zich aangesloten bij dit sportieve en gezellige fietsevenement voor jong en oud. De langere routes maken verbinding met elkaar. De opbrengst gaat ieder jaar naar andere goede doelen voor de jeugd in onze regio. Dit jaar zijn het er drie: Je mag er zijn, de stichting in Noord-Scharwoude die kleding inzamelt voor pleegkinderen, en Maria Magdalena, een organisatie in Alkmaar die jongeren ondersteunt op weg naar zelfstandigheid. Tenslotte het veelbelovende project Zicht op Talent, voor talentontwikkeling van muzikale jongeren, al of niet leerling van muziekschool Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard-Langedijk. Begeleid door jazzmuziek van The Blue Sox en de dixie van Tired & Hungry konden de moegereden sportievelingen na terugkeer even nazitten in het zonnetje: een broodje paling met een drankje in de museumtuin en meedoen aan de loterij, met een fonkelnieuwe fiets van Edwin Groen als hoofdprijs.