[ingezonden brief]

Op woensdag 3 juli om 9.00 uur boden zo'n 20 supporters van de Sociale Winkel de petitie aan in het gemeentehuis. Mevrouw Bakker las haar brief voor en betreurde het verlies van deze ontmoetingsplek zonder drempels. Dirk Keppel haalde in zijn bijdrage de goede herinneringen op aan Story Telling, Aan tafel met en de vele activiteiten.

Sociale Winkel: Van petitie naar battle!?

Namens de Sociale Winkel vatte ondergetekende het nog eens samen. Ontmoetingsplek voor alle mensen, ongeacht afkomst en voorkeuren. Vele gratis activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied. Activiteiten zijn te zien op http://shuttle.video De Sociale Winkel was een inspiratiebron en kreeg navolging op diverse plaatsen in Nederland. Helaas gestopt in Langedijk. Voor dit welzijnswerk in het hart van de samenleving heb je een betaalde medewerker nodig..

Met de armen over elkaar luisterde de wethouder naar de verhalen, nam de handtekeningen in ontvangst en was nogal neerbuigend in zijn commentaar over de Sociale Winkel, die hij een experiment noemde. Eigenlijk gewoon een buurthuis, dat heel veel geld van Langedijk zou hebben ontvangen. De vertegenwoordigers van de Sociale Winkel reageerden verontwaardigd. De Sociale Winkel heeft juist weinig subsidie gekregen. De Sociale Winkel heeft tot 3 keer toe een plan opgesteld en met veel geduld met ambtenaren afgestemd en telkens werd het plan weer afgeserveerd. Het laatste was de banenmarkt waar de wethouder zelf om had gevraagd!

De Sociale Winkel voelt zich onheus bejegend en heeft daarom een brief aan alle politieke partijen en B&W gestuurd.

Battle

De Sociale Winkel stelt een battle, een debat voor. Want staat de overheid niet voor een dienstverlening, die echt bij de wensen van mensen aansluit? In de battle enerzijds een mensgerichte bestuurder vanuit de gekantelde organisatie (Jan Hoekema) die het debat wil voeren met een wethouder uit de formele organisatie. Een battle die zich afspeelt in een ring met scheidsrechter. Doel is een beleid waar burgers zich gehoord en gerespecteerd weten.

Ondertussen is de Sociale Winkel dicht en opgeruimd. Diverse activiteiten worden voortgezet bij Veldzorg, in de van Arkel school en elders. We wachten het antwoord van de gemeente af en gaan graag het debat, de battle aan!

Klaas Wever