Zon en maan centraal bij sterrenwacht

HEERHUGOWAARD - De zon en de maan zijn belangrijke leden van het zonnestelsel. De zon als onbetwiste leider, brenger van licht, warmte en leven is tevens een ernstige tiran wiens grillen de mens maar heeft te accepteren. De maan heeft menige poëet de mooiste sonnetten laten schrijven. Beide hemellichamen staan centraal in het lezingenaanbod in de maand maart bij Sterrenwacht Saturnus.

Tijdens de lezing van vrijdag 1 maart wordt besproken wat de zon is en hoe deze grote tiran in ons zonnestelsel werkt. Waarom dansen alle planeten in het zonnestelsel naar de pijpen van de zon en hoelang gaat de zon nog mee? Deze lezing behandelt alle aspecten van de zon, vanaf het ontstaan tot aan het einde. Vrijdag 8 maart draait het om het waarnemen van de zon. Wat heb je nodig om mooie opnamen te maken van de meest nabije ster te maken?

De focus verschuift vrijdag 15 maart naar de maan, want dan wordt gesproken over het ontstaan en het einde van de maan. De levensloop van de maan wordt onder de loep gelegd. Hoe laat de maan verschillende gebeurtenissen in het zonnestelsel ontstaan? Vrijdag 22 maart komen bezoekers aan de lezing alles te weten over de lente; hoe komt het dat we op aarde verschillende seizoenen kennen, wanneer wordt het precies lente en waarom? De laatste lezing van de maand, die van vrijdag 29 maart, behandelt de enorme invloed van de maan op het leven op aarde.

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur en de entree bedraagt € 3,50 per persoon. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.sterrenwachtsaturnus.nl. Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard.