Voorzitter Berna Datema van Schrijvenswaard overhandigt het eerste exemplaar van de jubileumbundel aan burgemeester Bert Blase.
Voorzitter Berna Datema van Schrijvenswaard overhandigt het eerste exemplaar van de jubileumbundel aan burgemeester Bert Blase. (Foto: Theo Annes )

Schrijvenswaard omlijst jubileum met feestelijke presentatie dichtbundel

HEERHUGOWAARD - 'Met andere woorden...' is de titel die helemaal toegesneden is op de jubileumuitgave van stichting Schrijvenswaard. Burgemeester Bert Blase mocht zaterdagmiddag 21 september uit handen van Berna Datema, voorzitter van de jubilerende stichting, het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens een zeer geanimeerde bijeenkomst van leden en genodigden in gebouw Het Trefpunt. Deze jongste uitgave van Schrijvenswaard kon tot stand komen dankzij een financiële injectie van het Bot Waarderingsfonds.

'Met andere woorden...' bevat nieuw werk en poëtische bijdragen van alle leden

In haar openingswoord bracht Datema dank aan de initiatiefnemers van twintig jaar geleden; Eugenie Herlaar en de op 14 november 2015 op tachtigjarige leeftijd overleden Siem de Haan. Als eerbetoon aan hem declameerde Marry Overtoom met gevoel een herkenbaar gedicht van zijn hand. Daarmee werd de aanzet gegeven voor een ongedwongen middag, met een afwisseling van gedichten voorgedragen door leden van Schrijvenswaard en omlijst met zang en muziek. 'Met andere woorden' biedt een rijke keur aan schrijfsels van leden, vroegere bestuursleden en gastdichters. Een van die gastdichters is burgemeester Bert Blase zelf, die zich na het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar lovend en waarderend uitsprak over Schrijvenswaard. "De verspreiding van woorden, bijvoorbeeld in gedichten, zijn als het ware intieme momenten tussen mensen", sprak hij de aanwezigen onder meer toe.

Siem de Haan

Twintig jaar Schrijvenswaard, daar mag bij worden stilgestaan. Siem de Haan mag dan overleden zijn, zijn erfgoed blijft voortbestaan. Hij zette zich op vele manieren in voor het behoud van de Westfriese cultuur en bijbehorend dialect. In 1999 kwam hij Eugènie Herlaar tegen. "Siem schreef gedichten, ik ook. We stelden ons voor hoe leuk het zou zijn om samen met mensen die ook graag schreven verhalen en gedichten te delen", blikt Eugènie terug. Het duo plaatste een oproep waar veel respons op kwam.

Open podia

Twintig jaar later is Schrijvenswaard nog lang niet uitgeschreven. "We komen maandelijks bij elkaar in wijkcentrum De Horst en schrijven en dichten dan samen. Vaak zijn er korte workshops of schrijfopdrachten. Ook het aan elkaar en voor een gezelschap kunnen voordragen is belangrijk bij de club. Mensen boeien door goed te articuleren en rustig te praten, brengt een gedicht pas echt tot leven." Soms houdt Schrijvenswaard voordrachten tijdens culturele avonden van stichtingen of verenigingen en vijf keer per jaar organiseren leden open podia in de bibliotheek in Heerhugowaard. Deze zijn altijd op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur. De entree is gratis. Er zijn optredens van schrijvers, dichters en 'singer-songwriters' van Schrijvenswaard en daarbuiten. Het eerstvolgende open podium is zaterdag 5 oktober. Geïnteresseerden zijn ook welkom zich aan te melden voor de Facebookgroep van Schrijvenswaard. Zij kunnen hier schrijven, gedichten inzenden en de schrijfsels van anderen lezen.

Schrijfliefde

Eugènie: "Liefde voor schrijven zit in je, het is er gewoon. Inspiratie kan overal ontstaan, maar is ook zo weer weg. Een leuk idee schrijf ik altijd meteen op. Ze sluit af met een tip: "Het is belangrijk dat het voor de lezer snel duidelijk is waar iets over gaat. Schrijven is dan ook soms vooral schrappen." Bestuur en leden van Schrijvenswaard kunnen met trots en voldoening terugkijken op de afgelopen twintig jaar. Want mede dankzij de inzet van allen zou de vereniging niet zijn waar het nu staat. Ze zien het jubileum dan ook als een moment om naar de toekomst te kijken. Voor die toekomst heeft Schrijvenswaard al weer veel plannen op de plank liggen, op weg naar het zilveren jubileum in 2024.

De speciale jubileumuitgave van Schrijvenswaard bevat nieuw werk en poëtische bijdragen van alle leden en genodigden en is te koop voor slechts € 5,-. De bundel is verkrijgbaar via het secretariaat van Schrijvenswaard, maar ook bij BRUNA in Middenwaard. Kijk voor meer info op www.schrijvens-waard.nl. Met dank aan Ineke Vroling en Frits Weel.