Vrijwilligers Tineke en Wil van buurthuis De Ezel.
Vrijwilligers Tineke en Wil van buurthuis De Ezel. (Foto: Lisette Kreijger)

Vrijwilligers De Ezel: 'Onze missie is de ontmoetingsfunctie'

HEERHUGOWAARD - Na een geslaagde open dag zaterdag 7 september in buurthuis De Ezel in het Fabritiuspark, presenteren vrijwilligers Wil en Tineke trots hun nieuwe cursusaanbod. "We zijn een vrijwilligersorganisatie met 150 vrijwilligers en één van de weinige echte buurthuizen die er nog in Heerhugowaard zijn."

Door Lisette Kreijger

"Het niveau van onze cursussen staat gelijk aan dat van andere instituten zoals de Volksuniversiteit", vertelt Tineke. Het buurthuis, dat sinds 1976 bestaat, is sinds twee jaar een leerbedrijf voor studenten. Mensen kennen het wellicht nog omdat hun kind op peuterspeelzaal het Puttertje heeft gezeten (deze is dit seizoen verhuisd).

Ook voor smalle beurs

Tineke: "Ook de kinderdisco is erg bekend bij de mensen. Die hebben we al zolang. Veel mensen zeggen dat ze hun echtgenoot nog hebben leren kennen op de kinderdisco." Er is genoeg te doen in het buurthuis, en de twee gedreven vrijwilligers vertellen enthousiast over hun cursusaanbod. Het is voor de smalle beurs ook zeer geschikt. De dames willen vooral de activiteiten die wat minder bekendheid hebben promoten. Wil: "Zoals seniorenfit, ofwel bewegen voor ouderen. Tevens hebben we nu Chinese gym in het pakket, een combinatie van Tai Chi en muziek. Daar kunnen mensen zich nog op inschrijven."

Toneelspelen

In de ruimte waar eerder de peuterspeelzaal zat, is veel plek om de cursussen en workshops te geven. Momenteel is er behoefte aan een gecertificeerde vakleerkracht die wil toneelspelen met senioren. "Het gaat er wel om dat je hart voor het buurthuis hebt. We nodigen de mensen van harte uit om hier les te komen geven", zegt Tineke. "Onze missie is de ontmóetingsfunctie. Oftewel, mét mensen, vóór mensen. Bij de cursussen en activiteiten zie je dat mensen met dezelfde interesses elkaar tegenkomen." De cursus 'Verhalen vertellen' die dit jaar voor het eerst is, is volgens Tineke een mooie toevoeging. "Oudere mensen kunnen in een groep van acht mensen vertellen hoe ze bijvoorbeeld vroeger thuis Sinterklaas vierden. Er zit een gespreksleider bij die het onderwerp met de mensen uitkiest." De doelgroep hiervoor is 65+.

Gastvrouw of -heer

In het buurthuis is nog ondersteuning nodig van een gastvrouw of -heer (21+) die met name overdag één of meerdere dagdelen achter de bar wil staan. Als de vrijwilliger geen IVA heeft, kan dat via de stichting worden behaald.

Buurthuis De Ezel is maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 16.00 en van 19.00 tot 23.00 uur. Opgave voor cursussen kan tot 24 september via cursuspakket@buurthuisdeezel.nl. Meer weten? Bel 072-5717625.