Afbeelding

10 vragen aan Johan Stam

We woonden 30 jaar aan de Paltrokmolen met veel plezier, met geweldige buren waaruit de buurtvereniging is ontstaan. Bijna elk jaar gaan we er een weekend op uit (zelfs nu we er niet meer wonen mogen we nog steeds mee). Dat de boerderij vrij kwam naast de werkplaats was natuurlijk een uitgelezen kans. Met hulp van de oude buurtjes en vrienden zijn wij verhuisd. Nu we hier wonen is de rust zalig, de boot in de achtertuin en alles bij de hand.

De vraag van Jos Hoedjes: Wat is er zo leuk aan jullie nieuwe stek?

Wie bent u?

Ik ben Johan Stam, 55 jaar oud. Ik woon samen met Gerda Smit en we hebben 3 kinderen in de leeftijd van 18, 20, en 22 jaar. Al 40 jaar ben ik schilder van beroep en ik vier dit jaar het 25 jarig bestaan van mijn eigen zaak JHS Schilderwerken. Verder verhuur ik woningen aan jongeren.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben de zoon van JOH en Bets Stam van de Spoorstraat in Noord Scharwoude. Moeders werkte in de huishouding bij de familie Eecen en m'n vader had een akker achter de Achterstraat. Hij vaarde altijd met de schuit naar de veiling in Noord Scharwoude. Daarnaast had hij een baan als houtzoeker bij Eecen. Als de fluit ging stapte hij op zijn fietsje.

Wat heeft u met dit dorp?

Alles! Het is een dorp dat leeft, met winkels om ons heen en de Broekerveiling als buren.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Ik denk dat ik het daar zeker met de vorige schrijver (Jos Hoedjes) mee eens ben: het Oosterdelgebied met de rust en de natuur, als de winter voorbij is en de zonnestralen komen te voorschijn varen we hier doorheen.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Café de Hut waar we altijd te water sprongen en achter de bootjes aanhingen (wat de mensen meestal niet leuk vonden) en soms zelfs tot Waarland vast bleven houden.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Ons cultuur erfgoed behouden. Zelf woon ik achter de Broekerveiling en heb een koolschuur vlak achter ons huis staan. Deze mag ik wel slopen maar niet herbouwen/verplaatsen achter in de tuin zodat mijn schoonmoeder van 92 bij ons kan wonen. Ik vind het zonde dat hier zo mee om wordt gegaan.

Het beste advies dat u ooit kreeg?

Mijn vader zaliger (al 39 jaar) zei ooit eens: Had ik maar de boerderij gekocht waar Goudsblom de groenteboer in zat, aan het einde van de Spoorstraat, om daar een ambulancedienst in te maken (dit was er toen nog niet). Dit is mij zo bijgebleven dat ik in 1999 het pakhuis van Arie Twisker heb gekocht om daar appartementen in te maken en mijn werkplaats.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat het gewoon een dorp blijf! En niet zo explosief gaat groeien als Heerhugowaard

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Wouter van Assendelft. Hij is betrokken bij veel activiteiten in Langedijk: Hoe vindt hij het dat zijn vorige woonplaats Heerhugowaard nu samen gaat met Langedijk?