Tijdrijden: een aparte discipline

Tijdritten rijden is een vak apart. Vaak is de eerste dag een korte tijdrit van maximaal zeven kilometer waarin wordt bepaald wie er de volgende dag in het geel mag starten. Elk jaar zit er één ploegentijdrit en dit jaar is slechts één individuele tijdrit in het programma opgenomen.

Een individuele tijdrit is niet alleen hard fietsen maar ook je krachten goed doceren. Steven Kruijswijk beheerst deze discipline heel goed. Een ploegentijdrit vereist samenwerking, kop over kop, een goed draaiende carrousel. In een ploegentijdrit starten per ploeg acht renners en de finishtijd van de vierde renner is bepalend.

Speciaal een tijdrit bergop vergt een goede dosering van je energie. Jacques Anquetil was in de jaren vijftig een prachtige tijdrijder. Zijn bijnaam was Monsieur Chrono, de stopwatch. Hij zat in de perfecte houding op de fiets en hij kon een goed een zwaar verzet wegtrappen. In die tijd nog met een metalen fietsframe en weinig aerodynamica wist hij toch toptijden neer te zetten. Ook in het hooggebergte kon hij goed mee.

In de loop der jaren hebben we meer goede tijdrijders voorbij zien komen zoals Miguel Indurain en de Amerikaan Greg Lemond. De Belg Eddy Merckx, de Fransen Bernard Hinault en Jacques Anquetil waren perfecte tijdrijders en door deze discipline te combineren met goed kunnen klimmen hebben zij alle drie ook vijfmaal de Tour de France gewonnen. Lemond heeft ooit de snelste tijdrit in de Tour gereden. In 1989 reed hij de tijdrit van Versailles naar Parijs met een lengte van 24,5 kilometer met een gemiddelde van 54,5 kilometer per uur. In een ploegentijdrit ligt het gemiddelde record zelfs op 58,8 kilometer per uur. Dit werd over 25 kilometer door Orica-Greenedge in 2013 in Nice gereden.

Onze Jan Janssen heeft zijn Tourzege in 1968 behaald in de individuele tijdrit op de laatste dag naar Parijs. Hij versloeg in deze rit de Belg Herman van Springel. In het verleden waren er wel meer tijdritten op de laatste etappe dag naar Parijs.

De Fransman Laurent Fignon weet er alles van. In 1989 reed hij in het geel maar verloor de eindzege in de laatste tijdrit naar Parijs aan Greg Lemond met slecht acht seconden verschil. In totaal 3.285 kilometer fietsen en dan acht seconden tekort komen…!