Waar blijft die Vomar?

In mei 2015 tekenden de gemeente Langedijk en Hoorne BV (vastgoed Vomar) een exploitatieovereenkomst voor de bouw van een nieuwe supermarkt op de voormalige Aldi-locatie naast een Deen-supermarkt. Deen deed weliswaar een hoger bod op dat perceel, maar Vomar kreeg de voorkeur. Voor een andere supermarkt, 400 meter verderop, huurde Deen op dat moment een winkelpand aan Dorpsstraat 518-522; eigendom van de familie Nijman. Ger Nijman is fractievoorzitter van Dorpsbelang Langedijk. De familie had er groot belang bij dat Deen op zijn plek zou blijven. Daar is niets mis mee, maar dan moet je je als raadslid niet met zo'n casus bemoeien. Dat deed Nijman wel en daarmee riep hij de schijn van belangenverstrengeling over zich af. De gemeente, het college en de raad hadden er geen enkel probleem mee.

In 2018 verkocht Nijman Dorpsstraat 518-522 voor € 3,5 miljoen aan Deen Vastgoed Winkels BV. Inmiddels staat de oude Aldi een paar jaar leeg en vormt het een rotte kies in het Langedijker winkelbeeld. Vomar laat weten 'vooralsnog geen bouwplannen te hebben'. De vraag rijst waarom Vomar zo nodig die locatie moest hebben en waarom wethouder Jan-Piet Beers namens Dorpsbelang zich zo inspande om Vomar te bevoordelen en Deen buitenspel te zetten. Ongetwijfeld is geld de voornaamste reden dat dit is gebeurd. Een raad met ballen zou hier een enquête naar instellen, dus dat zal in Langedijk wel niet gebeuren.

Wij voorspellen dat Vomar inderdaad niet gaat bouwen en dat is volkomen logisch. Langedijk heeft een veel te hoog aantal vierkante meters supermarktvloer. Uiteindelijk zal Vomar de grond terug verkopen aan de gemeente, voor een prijs die ruim boven de toenmalige aankoopprijs van € 650.000 ligt. De tandeloze gemeenteraad zal beamen dat dit 'een reële prijs' is en het erbij laten zitten.

Bart Muurling, De Burgerrekenkamer Langedijk