[advertorial]

De Sociale Winkel stopt

LANGEDIJK - Afgelopen maanden is tevergeefs aan diverse organisaties en personen gevraagd om de coördinatie van de Sociale Winkel op zich te nemen.

"Geweldig was de bereidheid van de docenten en medewerkers om hun expertise aan anderen 'om niet' beschikbaar te stellen. Zoals de gastheren/gastvrouwen, die thee en koffie schonken en een luisterend oor boden aan alle mensen. Daadwerkelijke integratie, bestrijding eenzaamheid, mensen die elkaar natuurlijk helpen. Er waren twee groepen wandelaars op dinsdag en donderdag en eco-runnen op donderdagavond. De SW richtte zich niet op speciale groepen, maar stond open voor alle mensen, jong en oud, elke nationaliteit, vanuit ieder dorp en achtergrond. Voor een ieder toegankelijk. Onze docenten, begeleiders, de mensen hielpen met schilderen, tekenen, dichten, breien, knutselen, wandelen enz. Elke maand was het Repair Café aanwezig, we organiseerden sessies rond de Hololens, lego en nieuwe technologie, gaven ruimte aan de Millenniumgroepen. Op vrijdagen het ICT, telefonisch spreekuur. Er kwamen financiële, juridische, adviseurs, coaches, wijkverpleegkundige (Evean), Voedselhulp die mensen hielpen. We hadden veel stagiaires en medewerkers van het Clusius, Horizon College, HBO Inholland!

Op basis van de Sociale Winkel in Broek op Langedijk zijn er andere Sociale Winkels in Nederland van start gegaan. In de Sociale Winkel ontstond 'Help-Elkander' dat als doel heeft om jonge gezinnen met kinderen, die nooit op vakantie gaan een vakantie te bezorgen.

Speciale bijeenkomsten rond 'Story Telling' waarin een levensverhaal werd opgetekend en voorgelezen geïllustreerd met foto's, film en muziek. En 'Aan tafel met', waarin Jan Hoekema een uur lang een Langedijker interviewde o.a. Frans Kramer, Marieke Neesen, Helma Bokma, Aris Bouwens. Totaal 15 afleveringen. We organiseerden vele kunstmarkten, gezondheidspleinen, een modeshow van kleding gemaakt van chips (Lays) folie, een hoeden- en schoenenparade. De Loveables dating bijeenkomsten en vele muzikale sessies met duo's, pianisten, gitaristen, accordeonisten, en koren waaronder de Lofstem. We documenteerden vele activiteiten op de site http://shuttle.video

De Sociale Winkel is gestart op 20-4-2016 en is ruim 3 jaar open geweest. Per jaar zagen we meer dan 10.000 bezoekers over de drempel komen. Wat ontbrak er dan aan? Het verbinden van zoveel mensen, organisaties en activiteiten vereist minimaal één betaalde kracht. De financiën daarvoor ontbraken. Vol vertrouwen zijn we gestart in het hart van de samenleving. In de verwachting dat 'Wie goed doet, goed ontmoet'. De overheid wil immers een grotere betrokkenheid van burgers, een kanteling van verantwoordelijkheid, innovaties, betrokkenheid en zelfzorg. Ondanks de vele goede voorbeelden kon de gemeente de Sociale Winkel niet structureel ondersteunen. Innovatieve project aanvragen werden afgewezen. Toen mede op verzoek van de wethouder de banenmarkt werd opgezet en de financiële support uitbleef, was dit de zoveelste tegenslag. Weer een jaar zonder inkomen werken was geen optie! Hier stopt voor ons de Sociale Winkel. Tenzij er nog een organisatie komt, die de Sociale Winkel wil voortzetten...

Zaterdag 29 juni sluit de Sociale WInkel om 17.00 uur haar deuren. Dank aan alle bezoekers, externe partners, de medewerkers, de collega's van het winkelcentrum voor het vertrouwen en de prettige samenwerking."