Links de trotse Rotary-voorzitter Rob Brink.
Links de trotse Rotary-voorzitter Rob Brink. (Foto: Aangeleverd)

Rotary haalt € 47.500,- op voor MS

HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Rotary Heerhugowaard-Langedijk heeft een spectaculaire veiling gehouden, met een indrukwekkend optreden van Wolter Kroes in zijn rol als ambassadeur voor de stichting MS-research (opbrengst € 42.500,-) en de lotgenoten van de MS-patiëntenvereniging (opbrengst € 5.000,-). De totale opbrengst is € 47.500,-.

De veiling was donderdag 14 november in de geheel opnieuw ingerichte H.H. Engelbewaarderskerk in Hoorn. Een uniek oud kerkgebouw met een moderne uithaling die tegenwoordig in gebruik is als uitvaartcentrum. Stichting MS Research is dé organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose (MS) financiert en stimuleert. Ook geeft zij voorlichting over MS en bevordert en streeft de Stichting naar optimale zorg voor alle mensen met MS.

Sinds de oprichting in 1980 is het structureel financieren van onderzoek het hoofddoel van de stichting. Het kost € 65.000,- per jaar om één wetenschapper een jaar lang onderzoek naar MS te laten doen. De stichting geeft structurele financiële steun aan academische MS-centra gespecialiseerd in zorg en onderzoek.

Zenuwslopende ziekte

MS is letterlijk en figuurlijk een zenuwslopende ziekte die jonge mensen treft in de bloei van hun leven. Het is de meest invaliderende ziekte bij jongvolwassenen en is helaas (nog) niet te genezen. De ziekte van de hersenen en het ruggenmerg leidt tot klachten van diverse aard: uitval van spieren, extreme vermoeidheid, verlies van zicht- en spraakvermogen, maar ook geheugen- en concentratieproblemen. Onderzoek is dus hard nodig. Stichting MS Research ontvangt geen overheidssubsidie en is dus volledig afhankelijk van particuliere giften. De opbrengst van de veiling maakt het verschil voor mensen met MS.