Het wethouderschap valt Jan van der Starre, hier in actie voor de campagne Beter Afval Scheiden, zwaarder dan gedacht.
Het wethouderschap valt Jan van der Starre, hier in actie voor de campagne Beter Afval Scheiden, zwaarder dan gedacht. Foto: Archief

Van der Starre zwaait af

HEERHUGOWAARD - Jan van der Starre treedt terug als wethouder van de gemeente Heerhugowaard. Dat heeft hij dinsdag 5 maart meegedeeld aan het college van burgemeester en wethouders. "Het is mijn eigen beslissing. Ik merk dat het wethouderschap meer energie van mij vraagt dan ik momenteel beschikbaar heb."

Annette Valent beoogde opvolger in college

Jan van der Starre maakt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 deel uit van het college van burgemeester en wethouders, dat bestaat uit vertegenwoordigers van HOP, Senioren Heerhugowaard, VVD en CDA. Hij zit sinds 2010 in de gemeenteraad van Heerhugowaard. De 69-jarige Van der Starre laat weten wél de ambitie te hebben om terug te keren in de gemeenteraad. Zijn vertrek als wethouder is op vrijdag 24 mei.

De fractie van Senioren Heerhugowaard (de partij van Jan van der Starre) draagt Annette Valent-Groot voor als nieuwe wethouder. Zij heeft twintig jaar politieke ervaring in de gemeente Heerhugowaard. Eerst als commissielid en daarna dertien jaar als raadslid. Zij leidt de fractie van Senioren Heerhugowaard sinds de oprichting in 2013 en was lijsttrekker tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, vorig jaar maart, waarbij de partij een van de grote winnaars werd en met vijf zetels de tweede partij van Heerhugowaard werd en vervolgens toetrad tot het college.

De gemeenteraad neemt naar alle waarschijnlijkheid in de gemeenteraad van dinsdag 28 mei een besluit over de voordracht van Valent.

Vroegtijdige afhakers

Van der Starre is al de derde wethouder die vroegtijdig afhaakt. Carola van 't Schip (HOP) maakte nog vóór haar benoeming bekend zich wegens gezondheidsproblemen terug te trekken. En in februari gaf CDA'er Gido Oude Kotte aan zijn wethouderszetel op te geven; hij wordt volgende maand benoemd tot eerste burger van de gemeente Aalsmeer.