Afbeelding
(Foto: Archief)

Onderzoek naar één streekomroep

HEERHUGOWAARD – Op initiatief van wethouder John Does komt er binnenkort een onderzoek naar de mogelijkheden voor het vormen van één omroep voor zeven gemeenten in de regio. Het streven is om het onderzoek, dat uitgevoerd wordt door het bureau Media Adviseurs Nederland, in juni af te ronden.

De totale kosten voor het onderzoek worden beraamd op 18.000 euro, dat betaald gaat worden door de zeven gemeenten gezamenlijk. Het gaat naast Heerhugowaard om Alkmaar, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Financiële problemen

Nauwe(re) samenwerking is noodzakelijk, aangezien steeds meer lokale omroepen in (financiële) problemen komen. Zo moest Heerhugowaard A Life een paar jaar geleden op zoek naar een nieuwe thuisbasis vanwege een huurachterstand. De gemeente sprong bij, maar het is voor Does wel een signaal dat er snel iets moet veranderen. "Doel is het streven naar één streekomroep waarin krachten gebundeld zijn en de werkwijze professioneler is", aldus de wethouder.

Licenties verlopen

De onderzoekers kijken niet alleen naar de financiële situatie van de verschillende omroepen, maar onder meer ook naar hoe de organisatie in elkaar zit, of er al samenwerkingsverbanden zijn, hoeveel mensen er actief zijn, wat de toekomstvisie is en of er voldaan wordt aan de omroepnorm.

De licenties van de huidige lokale omroepen in Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk lopen binnenkort af en voor de komende periode kunnen andere partijen een aanvraag indienen. Does: "Het gemeentebestuur is dan verplicht om te kijken of de kandidaten kunnen samengaan. In het verleden is gebleken dat dit een tijdrovend en politiek gevoelig proces is. Dat willen we liever voor zijn."