Leerlingen van de Fonkelsteen en de Carousel helpen de natuur een handje op Zaaidag.
Leerlingen van de Fonkelsteen en de Carousel helpen de natuur een handje op Zaaidag. (Foto: aangeleverd)

Zaaien doet zoemen

HEERHUGOWAARD - Voor de vijfde keer organiseert de Bijenstichting de Landelijke Zaaidag.

De Bijenstichting roept alle grondbezitters, particulieren, bedrijven gemeentes, agrariërs en scholen op om bloemstroken in te zaaien zodat er straks in de zomer één groot bloemenveld ontstaat voor bijen. De obs Fonkelsteen en de Carrousel bezitten beiden een moestuin. Deze moestuinen worden onderhouden door de leerlingen met behulp van een aantal vrijwillige ouders. Wekelijks gaan verschillende groepen aan de slag met zaaien, oppotten, stekken, snoeien, onkruid wieden en oogsten. Zonnebloemen, rabarber, bloembollen, sla, aardappels en klein fruit zijn er te vinden. Leerlingen leren hoe ze met aandacht, zorg en de juiste kennis vanuit een zaadje of bol iets kunnen opkweken wat soms alleen mooi is om naar te kijken (zonnebloemen) of geschikt is om te eten (sla, aardappelen). Een YouTube filmpje over hoe aardappelen gepoot moeten worden en hoe je ze moet oogsten is natuurlijk leerzaam, maar het blijkt dat leerlingen écht enthousiast worden als ze zelf aan de slag kunnen. Vieze handen hebben dan opeens een functie gekregen. Je kunt zelf zorgen dat vanuit een zaadje straks een zonnebloem verschijnt van wel twee meter hoog.

Bewustzijn verhogen

Via de moestuinlessen worden leerlingen meer bewust gemaakt van wat de natuur is en kan. En ook hoe kwetsbaar de natuur is. De fauna die afhankelijk is van de flora. Daarom vindt de directie van Fonkelsteen/ Caroussel, in de persoon van Tammy Reurslag, het ook belangrijk dat haar twee scholen meedoen aan de landelijke Zaaidag. "Deze wordt dit jaar op 22 april gehouden. Niet echt ideaal omdat deze dag in de meivakantie valt. Om toch mee te doen hebben wij besloten al een week eerder onze eigen Zaaidag te organiseren. Dit initiatief van de Bijenstichting vormt een prima aanvulling op onze activiteiten in de moestuinen".

Catastrofaal

Bijen en vlinders worden ernstig bedreigt en door de landelijke Zaaidag hoopt men enerzijds het leefklimaat uit te breiden en te verbeteren en anderzijds leerlingen op basisscholen besef bij te brengen over het nut van bijen en vlinders. Bijen maken niet alleen honing, maar zorgen ook voor de bestuiving van een groot deel van de gewassen die wij eten. Het besef dat het uitsterven van bijen catastrofaal is, zal nog lang niet bij iedereen doorgedrongen zijn.

Toekomst

Tammy Reurslag kan zich dan ook helemaal vinden in het motto van deze Landelijke Zaaidag. "Kinderen zijn de beslissers van de toekomst. Als school kunnen wij bijdragen aan het besef dat wij zuinig moeten zijn op onze natuur, onze leefomgeving. En dat wij ons steeds weer moeten blijven afvragen welke invloed beslissingen op stedenbouwkundig gebied hebben op onze natuur. Op school vertalen wij dat op een manier die de leerlingen ook begrijpen. Voor elke leerling is het duidelijk dat de moestuinen niet mogen verdwijnen om daardoor een extra groot schoolplein te krijgen. Dat onze leerlingen die keuze nu al kunnen maken vind ik onwijs gaaf. En ja, we zijn als team apetrots op onze leerlingen!"