Afbeelding
(Foto: Pixabay)

'Groen licht voor kleine bouwprojecten'

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard heeft, om haar inwoners te helpen, voor heel haar grondgebied een zogenaamde Aeriusberekening laten maken voor particuliere bouwactiviteiten tot maximaal twee woningen (waaronder ook een dakopbouw of woninguitbreiding vallen).

Hieruit blijkt dat wat betreft stikstof er geen probleem is mits er bij de bouwwerkzaamheden gebruik wordt gemaakt van materieel (bijvoorbeeld shovel, heimachine) jonger dan 2013 of gelijkwaardig; officieel heet dit 'stage 3-materieel'.

Blokken

Voor de berekening heeft het ingehuurde adviesbureau het grondgebied opgedeeld in blokken van 500 bij 500 vierkante meter. Per blok is uitgerekend of de stikstofdepositie (uitstoot van stikstofverbindingen) uitkomt op een waarde die hoger is dan de 0,00 mol per hectare per jaar) bij de bouw van maximaal twee woningen. Dit bleek voor alle blokken niet het geval.

Hiermee is het voor inwoners van Heerhugowaard makkelijker geworden om voor hun bouwplannen vergunning te krijgen en hoeven zij geen extra kosten te maken voor de Aeriusberekening.

Compensatie

Aanvragers die zelf al een berekening hebben laten uitvoeren en daarvoor kosten hebben gemaakt, kunnen contact opnemen met de gemeente. Er is namelijk een mogelijkheid dat deze kosten (geheel danwel gedeeltelijk) gecompenseerd kunnen worden.