Vlnr. de heren Wijte, Leeuw, Spithorst, Mollee, Franx, Giling, Veld, Beemster, Bouma, Dekker, Weel, Ursem en Groot.
Vlnr. de heren Wijte, Leeuw, Spithorst, Mollee, Franx, Giling, Veld, Beemster, Bouma, Dekker, Weel, Ursem en Groot. (Foto: Rens Harzing)

Brandweervrijwilligers onderscheiden

KOGGENLAND - Maar liefst twaalf brandweervrijwilligers hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen, vanwege hun jarenlange inzet voor de veiligheid van gemeente Koggenland. Burgemeester Jan Franx benadrukte hoe bijzonder het is dat deze mensen zich dag en nacht belangeloos inzetten voor een ander.

Vrijdagavond 22 november speldde burgemeester Franx de versierselen op van Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering van de brandweer in het gemeentehuis van Koggenland. Franx: "Ik heb zelf een brandweerhart, ik ben zelf jarenlang lid geweest van de vrijwillige brandweer. Deze mensen zetten zich al zo'n 25 jaar in voor mens en dier. Deze lange staat van dienst mag bijzonder genoemd worden." De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt aan de heren Beemster, Bouma, Dekker, Giling, Leeuw, Mollee, Weel, Spithorst, Veld, Wijte, Groot en Ursem.

Terug en vooruit

Tijdens de jaarlijkse vergadering worden alle brandweermannen van Koggenland in het zonnetje gezet om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Er werd teruggeblikt op een redelijk rustig jaar en vooruit gekeken naar de toekomst, waar men met interesse de ontwikkelingen van zonnecellen en accupakketten volgt met het oog op veiligheid. Verschillende brandweerlieden ontvingen vanwege het aantal jaren inzet onderscheidingen en oorkondes, één persoon ontving zijn diploma voor Bevelvoerder en één persoon ontving zijn diploma voor 'Manschap A'. Van twee vrijwilligers is afscheid genomen.

Vrijwilliger worden?

Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Om deze hulp in de toekomst te kunnen blijven bieden, worden nieuwe vrijwilligers gezocht. Burgemeester Franx en de teamcommandant brandweerzorg West-Friesland doen beiden een oproep tot verjonging van het korps en meer diversiteit. Kijk voor meer informatie op www.vrnhn.nl.