Anne's 'oogst' na een uurtje rapen.
Anne's 'oogst' na een uurtje rapen. (Foto: Anne de Bruin)

Ingezonden brief: Hergebruik plastic broodzakken voor afval

In deze rubriek worden ingezonden brieven geplaatst. De redactie behoudt het recht de brieven in te korten of aan te passen. Van anonieme brieven zijn de naam en het adres van de briefschrijver altijd bekend bij de redactie.

Stille raper

De regen valt overvloedig, het gras langs de bermen staat hoog. Een mooi gezicht al die verschillende grassen. De aannemers, die de doorgaande binnenwegen wegen onderhouden in opdracht van het Hoogheemraadschap Noorderkwartier, maaien alleen de eerste meter langs de weg. Zo kunnen de beestjes en wij langer genieten van al dat moois.

Alleen... voor mij, Stille Raper, is het een ramp, dat maaien. Want tussen dat hoge gras wemelt het van het zwerfvuil en dat wordt lekker ook in kleine stukjes gemaaid. Het is nog steeds schrikbarend wat er ligt. 'Dikke ikken' gooien hun verpakkingsmateriaal achteloos weg vanaf de fiets of vanuit de auto. Ze nemen zelfs de moeite om hun raampje open te draaien bij koud weer! De mentaliteit van 'Ik mot het kwijt, die troep!' getuigt van onverschilligheid ten aanzien van onze leefomgeving. Medemensen moeten tegen die troep aankijken en het is slecht voor het milieu!

Ik wil dat zwerfvuil weg hebben en door dat maaien ben ik veel langer bezig om die troep op te ruimen. Ook voor dieren kan zo'n fijngemalen blikje narigheid opleveren. Wist u dat jaarlijks wel drieduizend koeien doodgaan aan een maagbloeding, omdat ze een verstopt stukje blik via hooi of kuilgras in hun maag gekregen hebben? En wat te denken van al de vissen en vogels, die plastic in hun maag krijgen? Het is echt schrikbarend wat wij als mensensoort vervuilen op deze planeet!

Nu sta ik op het standpunt, dat zomaar klagen niet helpt. Ik probeer te denken in kleine oplossingen. Wat dacht u van deze: Ons gekochte brood zit vaak in een plastic zak, die we braaf, als het goed is, in de oranje container gooien.

Zelf neem ik altijd zo'n zak mee als ik deur uitga: in mijn tas, rugzak of jaszak. Daar doe ik dan mijn 'afval' in, om het vervolgens thuis in de goede container te gooien. Ook hebben wij altijd in onze auto zo'n zakje liggen. Een kleine moeite, een groot genoegen: je neemt verantwoordelijkheid voor jouw eigen 'afval' en hergebruikt een plastic zak.

Anne de Bruin-van der Graaf uit De Weere