Deborah and Friends.
Deborah and Friends. (Foto: Rob Eijpe)

'Ik kan echt niet zonder die mannen'

HEERHUGOWAARD – In Het Oude Gemaal treden regelmatig muziekgezelschappen op. Zo ook zaterdagavond 11 mei. Maar met het optreden van Deborah and Friends dat die dag gepland staat, is iets bijzonders aan de hand. Voor zangeres Deborah van Langen is het namelijk een terugkeer naar een plaats waar ze in haar jeugd vaak kwam: Het Poldermuseum. Haar vader Jaap was van 1967 tot 1979 de laatste dijkgraaf van de polder Heerhugowaard én de initiatiefnemer van het museum in het oude poldergemaal, waar de schatten uit het verleden onderdak vonden. "Het gemaal loopt als rode draad door mijn leven. Ik kwam er als kind, trouwde er en maak er nu muziek."

"Mijn vader was altijd met water bezig", aldus de goedlachse Deborah (56). "En ik was, als jongste van twaalf kinderen, een echt vaderskindje. Ik ging altijd met hem mee naar het gemaal en scharrelde daar als klein meisje rond in de weilanden, tussen de dieren." De laatste jaren woonde vader Jaap in een appartement in De Raatstede, met uitzicht op het pand van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat hij ook nog officieel heeft mogen openen. "Prachtig vond hij dat", blikt Deborah terug. Op 16 januari 2018 overleed hij, honderd jaar oud. "Zijn honderdste verjaardag heeft hij wel drie keer gevierd. Mijn vader verstond de kunst om elke dag van het leven te genieten en zag zijn leven als één grote hobby. Dat maakte hem heel bijzonder."

Muziek uit het hart

Met haar muziek probeert Deborah op haar eigen manier de levenskunst uit te dragen. De muzikale genen komen van moeders kant. "Zij wilde dolgraag viool leren spelen, maar de oorlog gooide roet in het eten. Daarom werd ons kinderen geen strobreed in de weg gelegd als we aangaven dat we naar de muziekschool wilden." Deborah volgde zanglessen bij gerenommeerde zangpedagogen als Coby Riemersma en Maria Rondèl. Een carrière als professioneel zangeres had er wellicht ingezeten, maar Deborah heeft meer passies en vindt zichzelf niet geschikt voor het artiestenvak. "Zingen moet uit je hart komen", vindt ze. Daarom is ze ook zo blij met 'haar' mannen. "Ze zijn geweldig. Ik kan echt niet zonder hen." Pas sinds anderhalf jaar vormt ze een gezelschap met toetsenist en bandleider Hans Hennes, drummer Kees Douwes, bassist Henk Slegtkamp en gitarist Fred Muller. Allemaal ervaren muziekliefhebbers. Deborah and Friends is zaterdagavond 11 mei te zien en te horen in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard. Aanvang 19.45 uur. Tickets via www.hetoudegemaalheerhugowaard.nl of eventueel aan de zaal.