Bert Blase: 'De nieuwe fusiegemeente gaan we op een moderne en dynamische manier besturen.'
Bert Blase: 'De nieuwe fusiegemeente gaan we op een moderne en dynamische manier besturen.' (Foto: Theo Annes)

'De gemeente is van de mensen'

HEERHUGOWAARD – Het is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden: rond de jaarwisseling blikt de burgemeester in deze krant terug op het jaar dat achter ons ligt en kijkt hij vooruit naar het nieuwe jaar. "We kunnen 2019 niet bespreken zonder het over de aanstaande fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard te hebben", aldus Bert Blase. "Samen met Leontien Kompier, de burgemeester van Langedijk, heb ik er veel tijd aan besteed om de samenleving zo veel mogelijk te betrekken bij de samensmelting van beide gemeenten. Er zijn zo'n twintig gesprekken gevoerd met bewoners, het maatschappelijk middenveld en ondernemers in alle kernen om alle invalshoeken op te halen. Of dat ons gelukt is, dat is aan de mensen zelf om te bepalen."

Burgemeester over fusie, bestuurlijke vernieuwing en veiligheid

Hoe je het ook wendt of keert, in Langedijk doet de fusie meer stof opwaaien dan in Heerhugowaard. Met name in Sint Pancras en Koedijk lopen de emoties hoog op. "In Heerhugowaard speelt dat allemaal niet bovenmatig, de mensen vinden het over het algemeen prima", aldus Blase. "De naamgeving lijkt de Heerhugowaarders nog het meeste bezig te houden. We hebben opvallend veel namen binnen gekregen, zo'n drieduizend mensen dachten mee. Afgelopen week werden daar de zes beste opties uit gekozen en nu kan iedereen op de naam van zijn voorkeur stemmen. In februari willen we de naam bekendmaken." Blase is een voorvechter van bestuurlijke vernieuwing. "De nieuwe gemeente gaan we op een dynamische manier besturen. Dat houdt in dat we met de kernen in gesprek gaan, om te zien of er een behoefte is aan een dorpsraad of een dorpsbegroting. De mensen krijgen 'Right to Challenge': als zij denken bestuurstaken beter, slimmer of goedkoper te kunnen uitvoeren dan de gemeente, dan kunnen ze de overheid uitdagen. Zeker in dorpen als Sint Pancras en Koedijk, waar de mensen graag het karakter van hun dorp willen behouden, biedt dit prachtige mogelijkheden om gezamenlijk het kernenbeleid vorm te geven."

Innovatief

In Heerhugowaard zijn nieuwe vormen van bestuur al aardig ingeburgerd, maar met het oog op de fusie gaat er ook in Langedijk meer mee gedaan worden. Blase: "De mensen moeten straks zo min mogelijk last hebben van gemeentegrenzen. Het opleggen van beleid past niet meer in deze tijd; mensen willen gezien en gehoord worden. Het is hún gemeente. Bij de fusie worden twee culturen samengevoegd, waarbij we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Een belangrijke, innovatieve stap daarin is het gezamenlijk oppakken van plannen; dat doen we bijvoorbeeld al bij de aanpak van het Stationsgebied en het Oosterdelgebied, dat we behandelen als één project. Twee wethouders van Heerhugowaard en twee van Langedijk doen daarvoor gezamenlijk voorstellen. In 2020 krijgt dit project een stevige impuls. Het wordt een plek met enerzijds stedelijke allure en anderzijds een landelijk karakter; de stad wordt er echt mooier van. Net als van bijvoorbeeld de nieuwbouw van het Huygens College en de Middenweg, die het afgelopen jaar zijn opgeleverd."

Ilayda

Natuurlijk speelde er meer in 2019. "Wat mij persoonlijk erg heeft geraakt is het ongeluk van Ilayda, het vijftienjarige meisje dat in juni op de Westtangent werd aangereden. "Dat is een heel heftig verhaal. In het contact met de ouders viel me op hoe waardig ze met dit drama zijn omgegaan. Dat er zo ontzettend veel mensen naar de begrafenis kwamen, op een van de heetste dagen van het jaar, laat zien hoe hecht de gemeenschap is. Wethouder Monique Stam heeft snelheidsbeheersende maatregelen aangekondigd die begin januari ingaan: een soort 'groene golf' bij vijftig kilometer per uur, zodat de doorstroming goed blijft." Blase haalt ook de onrust aan die ontstond na een reeks inbraken en overvallen in de tweede helft van het jaar. "Dat past niet in Heerhugowaard. Mensen die je huis of zaak binnendringen of je auto in brand steken; dichterbij kan het niet komen. Binnenkort komen we met de coördinatoren van de buurtpreventie-appgroepen bij elkaar om te praten over hoe we de buurten veilig kunnen houden, want dat is een taak voor ons allemaal. Verder wil ik graag de politie een compliment geven voor de manier waarop ze in actie zijn gekomen.

Lees verder op pagina 5

Afbeelding