In een vitale democratie kan iedereen zijn zegje doen.
In een vitale democratie kan iedereen zijn zegje doen. (Foto: Pexels)

Samenwerken aan democratie

DRECHTERLAND - De gemeente Drechterland wil via een lokale online vragenlijst de beleving van de democratie in Drechterland meten. De gemeente wil weten hoe bewoners de democratie ervaren. Is er genoeg draagvlak voor besluiten en hebben inwoners voldoende mogelijkheid voor inspraak?

Lokale online vragenlijst

De lokale online vragenlijst wordt ook wel Quick Scan Lokale Democratie genoemd. De vragenlijst staat vanaf 1 oktober drie weken drechterland.nl en kan door iedereen worden ingevuld. Niet alleen inwoners, maar ook raadsleden, collegeleden en ambtenaren doen mee. Zo wordt vanuit meerdere kanten een visie gegeven op het democratisch krachtenveld van de gemeente Drechterland.

Burgemeester Pijl

Burgemeester Michiel Pijl: "Wij zijn erg ambitieus op het gebied van democratie en willen het maximale doen om te kunnen verbeteren op dit onderwerp. Het is een speerpunt uit ons collegeprogramma. Toen we via 'Democratie in actie' de kans kregen om aan te sluiten, was er dan ook geen twijfel."

"We hopen nog meer inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van onze inwoners zodat we hier in de toekomst nog beter op kunnen inspelen. Uiteraard in samenwerking met de organisatie en de gemeenteraad."

Eind van het jaar

De antwoorden worden anoniem verwerkt in een rapport. Dit rapport vormt de basis om te werken aan een nog vitalere, lokale democratie. De verwachting is dat deze aan het eind van het jaar beschikbaar is.