Nachtvlindernacht in Enkhuizen.
Nachtvlindernacht in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd).

Nachtvlindernacht in Witte Schuur

ENKHUIZEN - Tijdens de Nationale Nachtvlindernachten, op 30 en 31 augustus, wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen en zoete smeersels. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan tweeduizend!

"Het bestuderen van de nachtvlinders in ons gebied is een relatief jonge tak van sport. Het kost je immers je nachtrust. Maar opmerkelijk genoeg levert het de meest prachtige waarnemingen en verscheidenheid op. Zeer de moeite waard dus om deze diergroep nader te bestuderen. Misschien ontdekken we vanavond wederom een nieuwe soort voor ons gebied'', laat Ofra Carmi van De Witte Schuur weten.

De vlinderwerkgroep van de KNNV (vereniging voor veldbiologie) afdeling Hoorn houdt zich sinds 2009 actief bezig met de inventarisatie van de nachtvlinders in de regio en intussen is er veel ervaring en deskundigheid verworven. In het waarneemgebied zijn inmiddels ruim zeshonderd soorten nachtvlinders vastgesteld.

Belangstellenden zijn vrijdag 30 augustus van 20.30 tot ongeveer 01.00 uur van harte welkom in MEC De Witte Schuur, Wilhelminaplantsoen 2 in Enkhuizen om nachtvlinders te bewonderen. Aanmelden is niet nodig. Bij slecht weer wordt de avond verzet. Contactpersoon: Ad Roobeek, ad.roobeek@ziggo.nl of bel 0228-515955 of 06-29276928. Ook probeert de leiding met een batdedector vleermuizen te spotten.

Nachtvlinders in de Witte Schuur.