Met zijn allen werken in de natuur.
Met zijn allen werken in de natuur. (Foto:Toos Brink )

Doe mee met activiteiten IVN

REGIO - Kom helpen en ontdek hoe leuk het is om samen een hooiberg te maken. De jaarlijkse hooidag vindt zaterdag 24 augustus om 09.30 uur plaats in het Ecoproject van het Streekbos.

Maar voordat de handen uit de mouwen worden gestoken, eerst koffie in het Paviljoen, aan de Veilingweg in Bovenkarspel. Volwassenen die mee willen doen, graag opgeven bij Willem Kaagman, w.kaagman@ivn-westfriesland.nl of bel na 19.00 uur 0228 516367. Het werk dat moet worden verzet is redelijk licht en met een groepje is dat zo gepiept. De harken en draagberries worden beschikbaar gesteld door Landschap Noord-Holland. Na afloop wandelen de deelnemers door het Ecoproject om de resultaten te zien die de vorige werkdagen opleverden. Bij de maandelijkse inventarisatie is vastgesteld dat plantenvariatie toeneemt en dieren er ook baat bij hebben.

Bijendag

In Andijk wordt zondag 25 augustus een bijendag gehouden tussen 13:00 en 17:00 uur op en rond de imkerij van bijenhouder Henk Stam, Molenweg 27. Daar is van alles te doen. Rondleidingen langs de bijen en bijenkasten, een eigen bijenkaars rollen, kennismaking met de noeste zoemers en met hun koningin. Wie na afloop nóg meer over bijen wil weten of ze wil gaan houden, dan is een bijencúrsus bij Henk mogelijk.

Fladderaars

Libellen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Blauw, rood, geelzwart of gespikkeld. Ze waren er al in de tijd van de dinosaurussen en vliegen tot op de dag van vandaag rond langs sloten, plassen en beekjes. En wat te denken van vlinders, met hun soms prachtige kleuren en tekeningen? Ook zij zijn er in talloze soorten en maten, maar waar zijn ze te vinden?

Wil Stelling en Hans Verhoeven, twee gidsen van het IVN, geven zondag 25 augustus om 14.00 uur een speciale vlinder- en libellenrondleiding door het Streekbos. Waar leven de fleurige fladderaars, hóé leven ze en hoe zorgen ze voor nieuwe vlinder- en libellengeneraties? Wandel mee en leer van alles over deze fascinerende insectengroepen. De rondleiding begint bij het Paviljoen.

Vrijwilligers

Wie ook wil helpen als vrijwilliger bij IVN West-Friesland, kan via secretaris@ivn-westfriesland.nl contact opnemen.