Repetitie van hoofdcast De Cast
Repetitie van hoofdcast De Cast (Foto: Irina Hoffer)

Volop repeteren voor de voorstelling 'Mathilda'

ENKHUIZEN - De voorstelling komt steeds dichterbij. Dat betekent dat de hoofdcast van Theaterschool De Cast deze weken extra oefent. Vele avonden repeteren ze: zingen, dansen, en toneelspelen om de musical Mathilda in het weekend van 12 , 13 april en 14 april op de planken te zetten. Bij een voorproefje tijdens een repetitie laten de spelers al zingend van zich horen. De repetitieruimte galmt ervan.

Vele extra dagen per week repeteren door De Cast

Vere Tigchelaar van zestien speelt mevrouw Bullstronk. "In het begin vond ik het moeilijk, ze is de grote slechterik van het verhaal. Maar ook het grootste kind van de school: ze zit met haar voeten op tafel en schiet met propjes." Het was voor Vere lastig om haar personage vorm te geven, omdat mevrouw Bullstronk vele verschillende kanten heeft. "Wanneer moest ik statig doen, wanneer loop ik met gebogen schouders. En ik vroeg me af waar ik mijn stem moest verheffen en waar ik juist lieflijk moest klinken." Gelukkig hielpen Esther Lagerweij, de regisseur en eigenaar van de theaterschool, choreograaf Manoek van der linde en Megan Roele, de zangdocent, haar.

Voor Vere valt het repeteren wel mee, "Ik plan er gewoon omheen." Naast de gewone lessen is zij, samen met de hoofdcast -de groep van de theaterschool die met elke voorstelling meedoet, de overige groepen spelen wel in Mathilda mee, maar niet altijd in andere projecten- vele extra dagen per week aan het repeteren.

Audities

Voor de audities van Mathilda kon iedereen van De Cast zich aanmelden via de site. Ze kregen een stukje tekst en Esther keek met een team van zes personen welke rol het beste bij iemand zou passen en of ze het aan zouden kunnen. "Zo'n productie betekent veel leren en repeteren, naast de gewone lessen elke week. De spelers krijgen extra zanglessen en ze moeten bij elke repetitie aanwezig zijn. Vlak voor de voorstelling wordt het zelfs nog meer."

Iedereen belangrijk

Esther is ontzettend trots op alle kinderen van Theaterschool De Cast. Haar uitgangspunt is dat iedereen belangrijk is en meespeelt voor het geheel. Naast de regie verzorgt zij de coördinatie van alles. Het publiek merkt het niet, maar achter de coulissen is het druk tijdens het spel. De grime, de zenders die de spelers dragen, de kostuums die gedragen worden en de kostuumwissels tijdens het stuk, alles moet op elkaar afgestemd zijn. "Ik doe het gelukkig niet alleen, er is een heel team dat meehelpt om deze productie neer te zetten. De choreograaf, de regieassistent, de vrijwilligers die zorgen voor de ontvangst en verzorging van iedereen. Alles moet straks rollen en op elkaar aansluiten."

De voorstellingen op zaterdagavond en zondagmiddag zijn al uitverkocht, voor de overige voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar bij Oogwereld Van der Klei, Photo&Zo en Marcels Schoenmakerij en Lederwaren. Locatie: De Nieuwe Doelen. Kosten: 14 euro voor vrijdag 12 april 19.30 uur en zaterdag 13 april 14.00 uur.


Lezing Ontdek Rusland in de Drom

ENKHUIZEN - De Nederlandse en de Russische taal kennen allebei de uitdrukking 'Bruggen bouwen / bruggen slaan' in de betekenis 'een verbintenis, relatie leggen tussen'. Tijdens de lezing 'Ontdek Rusland' op donderdagavond 18 april in de Drom nodigt Russin Elena Matveeva-Abasi iedereen uit om een brug te slaan tussen Enkhuizen en haar vaderland Rusland!

Er gaat bijna geen dag voorbij waarop Rusland niet in het nieuws komt. Maar wat is het ware Rusland? Wat staat er achter het koude imago van dit land, wat weten we over de Russische cultuur en mensen die er wonen? Op deze avond laat Elena Matveeva het ware Rusland ontdekken. Met zeer levendige vertelling neemt Elena alle deelnemers mee in een virtuele reis door het heden en het verleden van Rusland. Deelnemers 'bezoeken' verschillende regio's en bekijken wonderlijke culturele plaatsen. Natuurlijk kan er geen enkel verhaal over Rusland worden verteld zonder dat de Wolga, Moskou, Sint-Petersburg, Tolstoj en Tsjaikovski worden genoemd.

Het verhaal van Elena wordt ondersteund door Russische liederen, gezongen door de Russische zangeres Elena Bazhenova. Een van de liederen die Elena gaat zingen is de bekende tweede wals van D. Shostakovich. Tijdens deze avond wordt een brug geslagen tussen Nederland en Rusland, welke op veel gebieden met elkaar verbonden zijn. Het wordt een prachtige avond vol mooie beelden, muziek en boeiende verhalen met een charmant Russisch accent.

De lezing wordt gehouden op 18 april in De Drom, aanvang 20.00 uur, entree gratis! www.drom.nl