Laatste kwartaal Kruidenkraam van Jose Hoek-Laan
Laatste kwartaal Kruidenkraam van Jose Hoek-Laan (Foto: Irina Hoffer)

Laatste seizoen Kruidenkraam

REGIO - Na twintig jaar op de markt, is voor José Hoek-Laan het moment aangebroken om te stoppen met haar Kruidenkraam. Ze maakt het laatste seizoen nog af en is tot 1 oktober op 'haar' drie markten te vinden: woensdag in Enkhuizen, donderdag in Bovenkarspel en zaterdag in Volendam.

José Hoek-Laan stopt op de markt

Dat ze op de markt belandde, was toevallig. Na het overlijden van haar man destijds, brak een moeilijke periode aan. Op een gegeven moment leerde ze Dirk de Vries kennen. "Daar begon het mee", knikt José. "Dirk had een kruidentuin met kruidenplanten en ik leerde zo de kruiden kennen. Later kwam hij op het idee om naar de markt te gaan. Zo zijn we samen begonnen." Na verloop van tijd wilde Dirk toch liever met bloemen werken, wat betekende dat José vanaf 2006 alleen doorging. "Vanaf dat moment werkte ik echt op mezelf."

Ouderwetse weegschaal

Haar kruiden staan klaar in potten, blikken, flessen en bakjes en worden nog op een ouderwetse weegschaal afgewogen. De kruiden koopt José in bij verschillende leveranciers. "De meeste theesoorten en kruiden haal ik bij Jacob Kooij. Ook ga ik regelmatig naar een groothandel in Amsterdam."

Specifiek basisassortiment

In de loop der jaren heeft José een specifiek basisassortiment opgebouwd, daar kwamen later ook nieuwe producten bij. "Af en toe probeer je wat. Maar ook luisterde ik naar mijn klanten. Dat was wel aftasten, want je kan natuurlijk niet voor één persoon inslaan. Als er een aantal waren die ergens om vroegen, ging ik kijken waar ik dat kon vinden." Nu is het moment aangebroken om te stoppen, vindt José zelf. Een paar jaar geleden kreeg ze borstkanker. Hiervan is ze genezen, maar ze is nog steeds sneller vermoeid.

Genieten van de jaren die nog komen

Het wordt tijd om het rustiger aan te doen en te genieten van de jaren die nog komen. "Ik zal het contact met mijn vaste klanten missen. En ik wil graag alle klanten bedanken voor hun vertrouwen door de jaren heen." Wie interesse heeft om het bedrijf over te nemen, neemt contact op met José via 06-14861049.