Voor ieder wat wilds en voor ieder wat wils
Voor ieder wat wilds en voor ieder wat wils (Foto: aangeleverd)

Exotisch tuinieren in Nederland

ANDIJK - ''Wanneer je mijn tuin instapt, is het net alsof je op Bali bent. Een tropisch paradijs.'' Het zijn de beeldende woorden van Michel de Zwart, sinds maart van dit jaar trots eigenaar van Plantenkwekerij de Zwart gevestigd in Andijk. Zijn gloednieuwe zaak, ontstaan uit een ongetemperde passie voor 'warme landen', is gespecialiseerd in het kweken van exotische vorstbestendige tuinplanten voor het Nederlandse klimaat.

De Zwart besloot zijn hart te volgen en van zijn hobby werk te maken. ''Wuivende palmbomen, bananenplanten en tropische planten: hierbij denk je al snel aan tropische oorden of het mediterraanse gebied, maar niets is minder waar. Ook in ons koele Hollandse klimaat is het mogelijk om van je tuin een tropische oase te maken en zo het hele jaar door een ontspannen vakantiegevoel te hebben, want wie wil er nou niet lekker in zijn hangmat tussen twee palmbomen genieten van een cocktail?''

Aanbod

''Al ruim achttien jaar ben ik bezig met het kweken van - en experimenteren met - exotische planten in Nederland. Waar deze passie is ontstaan? Ik ga graag naar warme landen. Toen dacht ik: als we niet naar het zuiden kunnen verhuizen, dan verhuizen we het zuiden hierheen.'' Zo gezegd zo gedaan. Plantenkwekerij de Zwart is hét aanspreekpunt voor alle tropische wensen. De Zwart vervolgt: ''Gedurende het seizoen hebben wij een wisselend aanbod van vaste en eenjarige planten. Denk aan begonia's, pelargoniums, fuchsia's, petunia, lobelia en nog veel meer soorten om in combinatie met palmbomen, boomvarens, bananenplanten, bamboe, siergember en bladplanten een exotische tuin mee te creëren. Daarnaast hebben we ook mediterrane planten, vaste planten, hangingbaskets, wandzakken en worden er 'Living arts' gecreëerd (levende plantenschilderijen). Tevens kunnen wij oude plantenbakken, wandzakken en baskets weer vullen voor een frisse bak met planten.'' Kortom, een breed assortiment interessante exotische en bijzondere planten. Voor ieder wat wilds en voor ieder wat wils.

Locatie

De kwekerij is te bezoeken aan de Haling 5 in Andijk, Noord-Holland. Openingstijden tot en met 1 november: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur.

Plantenkwekerij de Zwart is hét aanspreekpunt voor alle tropische wensen
Plantenkwekerij de Zwart is hét aanspreekpunt voor alle tropische wensen