Nick de Graaf is een van de kokende leerlingen.
Nick de Graaf is een van de kokende leerlingen. (Foto: aangeleverd)

Koken voor de winst

GROOTEBROEK - Met een glimlach toveren ze een driegangenmenu op tafel en vertellen ze de gasten alles over de ingrediënten en bijpassende wijnen. Morgen 7 maart, strijden op het Don Bosco College in Volendam zeven scholenteams tijdens een culinaire vakwedstrijd om de winst. Julian (14), Nick (16) en Yune (16) uit vmbo leerjaar 3 en 4 doen mee namens het Martinuscollege in Grootebroek.

Twee koks en een gastheer/-vrouw

Waar de jaarlijks terugkerende culinaire vakwedstrijd voorheen een voorronde was voor een landelijke finale, is het dit jaar een op zichzelf staande regionale wedstrijd. Deelnemende scholenteams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

In de voetsporen van broer en zus

Het team van het Martinuscollege heeft enorm veel zin in de wedstrijd. Yune doet mee als gastvrouw: "Ik vind de bediening erg leuk omdat je mensen blij en tevreden maakt. In mijn vrije tijd werk ik bij restaurant Oxalis en ik ga na de middelbare school een opleiding tot gastvrouw volgen. Het is leuk dat ik de kans krijg om mee te doen aan deze wedstrijd omdat ik hierdoor ook zie wat ik al weet en wat ik nog moet leren. Het is extra speciaal omdat in eerdere jaren ook mijn broer en zus aan deze wedstrijd hebben meegedaan."

Ervaring in de keuken

Nick en Julian zijn de koks van het team. Nick heeft al behoorlijk wat ervaring. "Ik heb bij mijn oom in het restaurant gewerkt en dat vond ik heel leuk. In mijn derde jaar ben ik op stage geweest bij Restaurant Die Drie Haringhe en daar heb ik toen een bijbaan aan over gehouden. De toenmalige chef-kok gaat binnenkort een eigen restaurant openen en heeft mij gevraagd met hem mee te gaan." Julian werkt (nog) niet in een restaurant, maar kookt wel graag: "Je kunt met koken veel variëren en zo je eigen gerechten maken. Ik kook thuis ook wel eens en dan probeer ik altijd iets nieuws."

Verse ingrediënten

De koks bereiden op de wedstrijddag een driegangenlunch voor zes personen. Het menu wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt, maar het uitgangspunt is veel lokale producten. Ook een test productherkenning, waarbij de jonge koks twaalf producten moeten benoemen, is onderdeel van de wedstrijd. Voor de gastvrouwen en gastheren is het uitserveren van de gerechten een belangrijke taak en daarnaast testen zoals tafel dekken zonder fouten, wijnkennis, het openen van een fles wijn en zelfstandig bereiden van cocktails en verschillende soorten koffies. De jonge horecatalenten worden deze dag beoordeeld door een vakkundige jury uit de branche.