De Trommelaars.
De Trommelaars. (Foto: Dick Turksma)

Vlag kan uit op Zuider Havendijk

ENKHUIZEN - De vlag kan dinsdag 21 mei uit. De Zuider Havendijk, een plaat uit een geschiedenis boek! Het Comité 21 mei 1572 organiseert de manifestatie: Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen.

Enkhuizen viert historische opstand ende bevrijdingh

Jaarlijks wordt herdacht/gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 - zonder bloedvergieten - bevrijdde van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje. Om 14.00 uur geeft Walter Haentjens een presentatie: 'Enkhuizen voor de Prins', in de Oud-Katholieke Kerk, Breedstraat 84. Inloop vanaf 13.30 uur, met een kopje koffie/thee.

Start bij het Stadhuis ¶

Om 19.00 uur geeft KSM een miniconcert op het bordes. Vanaf 19.30 uur worden op en rond de Zuider Havendijk, historische scènes gespeeld door leerlingen, buurt-, toneel-, scherm- en muziekverenigingen. De tocht voert ook weer terug naar het Stadhuis, waar omstreeks 20.45/21.00 uur het 'Spaansgezinde bestuur' wordt afgezet. Omstreeks 21.00 uur wordt het evenement, in de Blauwe Zaal van het Stadhuis, samen met het AD-HOC-orkest, onder het genot van een oranjebitter, feestelijk afgesloten. Entree: gratis. Het gebied is autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers. De auto kan eventueel worden geparkeerd achter het NS-station.
Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen. Informatie: Comité 21 mei 1572 telefoon: 0228-314541 en/of www.oudenkhuizen.nl/opstand. Overige Comité-leden zijn Ilse de Boer-Jonker, Hannie Rood, Tejo Teunen, Tom Sasbrink, Ruud Janssen, Herman Beerding, Bas Vasse en Gerd Wilfert.