op 4 en 5 mei is er weer van alles te doen.
op 4 en 5 mei is er weer van alles te doen. (Foto: aangeleverd)

Activiteiten 4 en 5 mei

ENKHUIZEN - Dit jaar heeft het Nationaal Comite als jaarthema gekozen 'in vrijheid kiezen'.

Tijdens de herdenking in Enkhuizen wordt aan dit thema gerefereerd. Op de Algemene Begraafplaats worden 4 mei om 15.00 uur de Canadese en Amerikaanse militairen en andere gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Jongeren zullen bij de graven iets vertellen. Hierna dragen kinderen van basisschoolgroepen zeven en acht gedichten voor. Dit gebeurt bij om 16.00 uur bij het monument 'Schaduwcorrectie mei 1995' aan de Nelson Mandela Dreef. De burgemeester houdt een toespraak en er is een muzikale bijdrage. Een afgevaardigde van Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen leidt de herdenking, samen met een leerling uit het basisonderwijs. Basisschool 'het Mozaïek', locatie Toereppel, heeft het monument geadopteerd voor tenminste vijf jaar en legt ook een bloemstuk. Locatie Spaansleger, adopteerde het monument 'de Stedemaagd'. Aan de herdenkingsbijeenkomst in de Zuiderkerk werken RSG-leerlingen mee, deze herdenking duurt van 19.00 tot 20.30 uur.

Na de dodenherdenkingen start de dag erop het bevrijdingsfeest. Vanaf 31 augustus 2019 en in 2020 wordt gevierd dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat sindsdien iedereen hier in vrijheid kan leven. Dit jaar maakt Enkhuizen er weer een feestdag van met diverse activiteiten.

Voor de veertiende keer doet Enkhuizen mee aan de Bevrijdingsvuurestafette. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur door vele sporters als een 'Lopend Vuurtje' naar verschillende plaatsen in Nederland gebracht. De tocht start in Wageningen, de plaats waar in 1945 in hotel 'de Wereld' de capitulatie werd getekend en om 13.15 uur is de intocht bij de Koepoort gepland. Leden van C.M.V. Dindua en stichting '4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen' halen het vuur op uit Wageningen en brengen het over een afstand van honderdvijftig kilometer grotendeels per tandem naar Enkhuizen. Met de stadsomroeper wordt de vlam om 13.30 uur vervoerd via de Koepoort, Westerstraat, Prinsenstraat, Dijk, Venedie, van Bleiswijkstraat en Vijzelstraat naar het Wilhelmina Plantsoen. Waarna om 14.00 uur bij het herdenkingsmonument het vuur ontstoken wordt door burgemeester E. van Zuijlen.

In het Wilhelmina Plantsoen vindt van 11.00 tot 16.30 uur het kinderfestival plaats. Daar zijn diverse activiteiten te doen: oud-Hollandse spelletjes, een stormbaan, pony rijden, varen in een radarbootje, een tien meter hoge klimtoren en broodjes bakken. Daarnaast vinden verschillende creatieve activiteiten plaats, waaronder een poppenspeler, muziek, theater, natuurspelen, de dansers van Hiphop & Heels en workshops. De toegang is gratis, net als de speeltuin. Voor de ouders is er een theetuin met een hapje en drankje. Dit festival wordt georganiseerd door Welwonen, Speeltuin Kindervreugde en MEC DeWitte Schuur.

De Bevrijdingsmarkt vindt plaats in de Westerstraat en de Vijzelstraat met kramen en grondplaatsen. De markt loopt vanaf de Hema/Westerkerk tot aan de Nieuwstraat. Autoverkeer op het marktgebied is niet toegestaan, maar rondom is genoeg parkeergelegenheid. Via de vele steegjes zijn de kramen en grondplaatsen bereikbaar. Goed om te weten: om de markt mogen geen etenswaren en nieuwe spullen worden verkocht.

In brouwerij de Werf dit jaar wederom een bevrijdingsfeest plaats. Met de leus Vier de Vrijheid! en de superband Dr. Groove en DJ Ed the V wordt al groovend, rockend, swingend en drinkend de vrijheid gevierd.

Meer informatie www.drom.nl. Over het adopteren van een monument: www.4en5mei.nl/educatie/adopteer_een_monument.