Sjaak Schuitemaker sluit winkel, maar blijft bereikbaar.
Sjaak Schuitemaker sluit winkel, maar blijft bereikbaar. (Foto: Rodi Media)

Exit Sjaak Schuitemaker

ANDIJK - Na veertien mooie jaren gaat Sjaak Schuitemaker (46) iets anders doen. De winkel van deze schaats- en wielerspecialist van West-Friesland gaat dicht. Sjaak gaat zich richten op bedrijfshulpverlening. Een carrière switch die in het verlengde ligt van wat hij al deed.

Sjaak Schuitemaker begon in 2003 vanuit zijn schuur met repareren, onderhouden en in elkaar zetten van sportfietsen. Een aantal jaar later opende hij een mooie winkel en werkplaats en werd al gauw een begrip in heel West-Friesland. Fietsen, inline skates en schaatsen waren echt zijn 'ding'.

Vrijwillige brandweer

Zijn kracht? "Ik zit tussen de mensen. Ik doe triatlons en als je vier, vijf keer per week zelf op de skeelers of schaatsen staat, weet je precies wat er nodig is. Dat merken mensen." Sjaak is iemand die zijn hart volgt. "Ik heb altijd aan wielrennen gedaan, ben dertien jaar schaatstrainer geweest en heb skeelerclinics gegeven aan basisscholen. Ik ben gek van sport en van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt. En dat doe ik nu weer. Ik werk al 25 jaar bij de vrijwillige brandweer, dat hulpverlenen staat ook heel dichtbij me. Met sportieve ouders en een moeder die als verpleegkundige op de intensive care werkte, is hulpverlenen hem met de paplepel ingegoten. "Het is fijn om iets voor de gemeenschap te betekenen, het contact met de mensen is leuk, mensen zijn vaak heel dankbaar, en de diversiteit van de dingen die je doet bij de brandweer is interessant. De ene keer is het reanimeren, de andere keer sta je aan de pomp of doe je een oefening. De brandweer opent deuren die voor anderen gesloten blijven. Dat maakt het werk heel interessant. Wij zoeken altijd nieuwe bedrijven en terreinen om te kunnen oefenen. Daarmee krijgen we een goed beeld van de lokale situatie, maar kom je ook op onverwachte plekken."

Als jongere gaf hij al EHBO-lessen samen met zijn moeder. "Als er iets gebeurt, ben ik de eerste die opstaat om te helpen. Dat zit gewoon in je. Ik volg mijn hart." Nu is dat dus het vakgebied bedrijfshulpverlening. "Iedere dag is anders. De ene keer ben je op een kinderdagverblijf bezig, de andere keer zit je bij advocaten of architecten."

Temperatuurstijging

Schuitemaker stopt dus met de winkel, waarvan hij lachend zegt dat de temperatuurstijging ook niet echt meehelpt. "Je kunt beter zwembroeken verkopen."

Hij blijft wel gewoon schaatsen slijpen. "Ik ga ook door met reparaties doen aan speciale fietsen. Gewoon vanuit mijn schuur. Terug naar de basis, zeg maar. De cirkel is daarmee weer rond. Vanaf 1 januari kunnen mensen me vinden via Facebook."