Wie Boutté niet kent, is geen jazzkenner
Wie Boutté niet kent, is geen jazzkenner (Foto: Aangeleverd)

Kameleon Boutté staat Jazz Five bij

ENKHUIZEN - Jazz Five wordt zondagmiddag bijgestaan door zangeres Tricia Boutté. Een zangeres, die zondagochtend ook al de Gospel & Glory Celebration voor de rekening neemt, mag een ware muzikale kameleon genoemd worden vanwege haar muziekstijlen en continu veranderende uiterlijk.

Wie de naam Boutté niet kent, kan zich moeilijk een echte jazzkenner noemen. John en zijn zus Lillian Boutté zijn al decennialang bekende namen aan het jazzfirmament. De leek zal het werk van eerstgenoemde kennen, wanneer zij weleens een aflevering van de HBO-serie Treme hebben gezien. De titelsong is namelijk van zijn hand en bracht in enkele afleveringen zijn nummers ten gehore.

Familie

Zijn zus Lillian was één van de hoofdrolspeelsters in de documentaire The sound after the storm (over de rol van jazzmuziek in New Orleans na de orkaan Katrina) en toerde onder meer met The Pointer Sisters, Chris Barber en Pee Wee Ellis. Ook hun nichtje Tricia heeft reeds een indrukwekkende carrière opgebouwd. Zo won zij als achtergrondzangeres van Allen Toussaint's band de Best World Music Band en Best World Music Album bij de prestigieuze Big Easy Rewards, waar ze in 1998 en 2001 ook de prijs won voor beste zangeres.

Franklin

Om nog een idee te geven waarom Boutté een muzikale kameleon is: Zij trad op met onder anderen Nine Inch Nails, Marilyn Manson, D'Angelo, Ziggy Marley, Public Enemy, maar ook met jazzlegendes als Aretha Franklin, Fats Domino, Shannon Powell en Ellis Marsalis. Laatstgenoemde bracht haar ook de kneepjes van het vak bij.