Coos Zwagerman met op de achtergrond Jaap de Wit junior tijdens Jazz Festival Enkhuizen 2017
Coos Zwagerman met op de achtergrond Jaap de Wit junior tijdens Jazz Festival Enkhuizen 2017 (Foto's: Norbert Reijngoud)

Nieuwe weg zonder icoon Boston

ENKHUIZEN - Vijf succesvolle jaren trad Jonny Boston op als één van de frontmannen van The Revivalists. Met Ragged Men wijzigde niet alleen de bandnaam, maar ook de samenstelling. Jonny koos een spiritueler pad met zijn muziek waar de Ragged Men een bredere weg insloegen richting de Roots Jazz. Trompettist Jos Reijnhout (onder andere bekend van voorheen de Poultry Jazzband en de Freetime Old Dixie Jassband) en Harm Hillegers (klarinettist bij de Oriental Jazzband) zijn juist nieuwe gezichten die de band kwamen versterken.

Jonny is één van de beste saxofonisten/klarinettisten in deze muzieksoort

''Hoewel gospel altijd een onderdeel van ons repertoire zal blijven, was de kant die Jonny op wilde te beperkt voor ons'', vertelt trompettist en trombonist Coos Zwagerman. ''Wij willen het complete scala aan traditionele New Orleans-muziek spelen. Hoewel Jonny één van de beste saxofonisten/klarinettisten in deze muzieksoort wereldwijd is, hebben we daarom in goede harmonie met hem besloten om de afgelopen periode met vele hoogtepunten af te sluiten en met een frisse groep verder te gaan.''

We hebben besloten in goede harmonie af te sluiten

Frisse wind

De ritmesectie, met drummer Jaap de Wit junior, Hans Mantel op de banjo en bassist Jaap de Wit senior, is intact gebleven. Ook Coos Zwagerman maakt nog onderdeel uit van de band, maar heeft hierin zijn trompet ingeruild voor de trombone ten faveure van Reijnhout. Laatstgenoemde zal dus samen met Hillegers voor een frisse wind in de band zorgen.

Ruig

De nieuwe bandnaam is dan ook deels op hun komst gebaseerd. Met de twee gaat de band terug naar de bron van de jazz: De ragtime. Ragged staat tevens voor haveloos en ruig, waarmee de nieuwe naam verwijst naar het wilde leven op en rondom de traditionele jazzpodia die zij vanaf dit jaar met (vernieuwde) frisse energie bestormen. Eén daarvan is de Trad Jazz Stage op het Sint Jansplein, waar zij op zaterdag 15 juni van half vijf 's middags tot kwart voor zeven in de avond, één van de knallende afsluiters zijn van het Saturday City Jazz-programma.

Jaap de Wit senior in zijn karakteristieke pose