De Kamper Kogge zal niet ontbreken op het jubileumfeest.
De Kamper Kogge zal niet ontbreken op het jubileumfeest. (Foto: aangeleverd),

Jubileum Historische vereniging Oud Enkhuizen

ENKHUIZEN - Historische vereniging Oud Enkhuizen bestaat dit jaar 75 jaar. Dit vieren zij op zaterdag 22 juni met een dag gewijd aan het erfgoed. Het wordt een unieke combinatie van varend en monumentaal erfgoed, voor iedereen toegankelijk. Het Snouck van Loosenhuis is een van de belangrijkste monumenten van Enkhuizen. Het was het familiehuis van één van de rijkste families van de stad. De familie Van Loosen was nauw verbonden met de geschiedenis van de stad. De eerste telg uit deze familie ontvluchtte in de tachtigjarige oorlog het katholieke zuiden en belandde in het protestantse Enkhuizen.

Zaterdag 22 juni in teken van erfgoed

Daar legde hij de basis voor het familiekapitaal. Deze Jan Laurensz. van Loosen was medeoprichter van de VOC-kamer Enkhuizen. In de achttiende eeuw bouwde de familie Van Loosen, inmiddels Snouck van Loosen, het prachtige familiehuis op de dijk. Tot ver in de negentiende eeuw bleef het in bezit van de familie. Nu staat het leeg.

Weinig veranderd

Sinds de negentiende eeuw is er weinig veranderd. Het is geen museum en het is zelden voor publiek toegankelijk, waardoor er een soort tijdscapsule is ontstaan. Speciaal ter gelegenheid van het jubileum kan het prachtige pand bezichtigd worden. De geschiedenis van Enkhuizen is nauw verbonden met de scheepvaart. Eeuwenlang hebben verschillende scheepstypes in onze havens aangelegd. De houten schepen zijn natuurlijk allemaal verdwenen. Om toch een beeld te geven van de schepen die de welvaart van de Hollandse steden mogelijk maakten, hebben we een tweetal historische schepen uitgenodigd, replica's welteverstaan. Op 22 juni zullen zowel de Kamper Kogge als de Halve Maen aanleggen.

Een historischer beeld kun je nauwelijks verzinnen

Scheepstype

De Kamper Kogge als voorbeeld van een laatmiddeleeuws schip dat vooral ten tijde van de Hanze veel gebruikt werd en de Halve Maen als voorbeeld van een scheepstype wat ten tijde van de Gouden eeuw veel gebruikt werd. We proberen om beide schepen aan de kade voor het Snouck van Loosenhuis aan te laten meren. Een historischer beeld van deze twee schepen voor het oude patriciërshuis kun je nauwelijks verzinnen.

Monument

Een ander beeldbepalend monument in Enkhuizen is de Drommedaris. Het café op de begane grond zal op zaterdag 22 juni geopend zijn. Op de kade voor het Snouck van Loosenhuis komt een markt waar verschillende erfgoedorganisaties acte de présence geven.

Uitleg

Zo zijn onder andere Archeologie West-Friesland, Stichting Librije Enkhuizen, Vereniging Oud Hoorn, Stadsherstel Enkhuizen, Historische Vereniging Suyder Cogge en het Zuiderzeemuseum aanwezig om uitleg te geven over hun activiteiten.

Festiviteiten

De jubileumfestiviteiten vinden plaats op zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 17.00 uur. De rondleidingen in het Snouck van Loosenhuis en de toegang tot de beide schepen en de erfgoedmarkt is gratis.

De gehele manifestatie wordt financieel gesteund door Gemeente Enkhuizen en het Ondernemersfonds.

De Halve Maen is zaterdag 22 juni aanwezig op het jubileumfeest van de Historische vereniging Oud Enkhuizen.