Membra Jesu Nostri

ENKHUIZEN - Membra Jesu Nostri is de titel van de cantate van Dietrich Buxtehude die zondag 3 maart aan het begin van de Lijdenstijd, in de Zuiderkerk van Enkhuizen wordt uitgevoerd in de eerste Cantatevesper van dit jaar. Aanvang 17.00 uur, toegang vrij, collecte bij de uitgang.

Titel van de cantate

In deze tijd komt het vaak voor dat fans van populaire musici grote reizen maken om hun idool in levenden lijve te zien en horen optreden. Maar driehonderd jaar geleden was dat al niet anders!

Idool

Zo maakte de jonge Johann Sebastian Bach in 1705 een voetreis van 400 kilometer naar Lübeck om de grootste organist van zijn tijd, de toen 70-jarige Buxtehude te horen. En net als nu: deze fan bleef veel langer hangen bij zijn idool dan zijn vakantie toeliet.

Ook toen werden kunstwerken slecht betaald

Buxtehude (ca. 1637 – 1707) werkte vrijwel zijn hele leven als organist van de Marienkirche in Lübeck, maar behalve uitvoerend musicus was hij ook componist van, vocale, kerkmuziek en orgelwerken en …boekhouder. Ook toen werden de kunsten slecht betaald! In zijn omvangrijke oeuvre is de cyclus van 7 cantates over het lichaam van Christus: Membra Jesu Nostri een hoogtepunt.

In zeven zangen van elk vijf coupletten

De tekst van het gedicht 'Salve Mundi Salutari', waarschijnlijk van Arnulf van Leuven (omstreeks 1250) is de basis. In zeven zangen van elk vijf coupletten beschrijft het telkens een lichaamsdeel van de gekruisigde Christus.

Lichaamsdeel

Buxtehude componeerde bij elk van de zangen een openingskoor op een Bijbeltekst waarin één lichaamsdeel wordt bezongen en vervolgens worden de coupletten als mini-aria's uitgevoerd.

Cantatecyclus

Het Enkhuizer Bach Collectief onde leiding van Jerry Korsmit brengt deze cantate op zondag 3 maart als opening van de cantatecyclus van 2019. Solisten: Carla Veeningen, sopraan, Pieter van Breugel, alt, Andre Cruz, tenor en Matthijs Mesdag, bas.