Claus de Werve.
Claus de Werve. Foto: aangeleverd

Oog voor detail

ENKHUIZEN - In de cursus kunst- en cultuurgeschiedenis, die maandag 18 maart start in Enkhuizen, blijven de deelnemers dicht bij huis om de eigen museale schatkamers en die van buurlanden van dichtbij te bekijken.

Details in schilderijen, beelden of architectuur vertellen veel over de intentie die de maker aan het werk wilde meegeven. Soms is er sprake van een religieuze of symbolische betekenis, zoals een middeleeuws beeld van Petrus laat zien, gemaakt door Claus de Werve.

Echter, hier wijzen details juist naar wat ontbreekt, want het zijn slechts de sporen in het hout die de afdruk laten zien van zijn attributen, waardoor hij als Petrus geïdentificeerd kan worden. Details kunnen ook verwijzen naar voorgangers, die een inspiratiebron hebben gevormd voor de kunstenaar.

Unieke scheppingskracht

In de loop van de westerse geschiedenis is een meer filosofische benadering van de kunst en het kunstenaarschap te zien. Bijvoorbeeld door het proces van het scheppen zelf te laten zien, vanuit de ruwe materie, zoals Marc Mulders doet. Deze unieke scheppingskracht, ooit op goden geprojecteerd, is tot het bewustzijn doorgedrongen. Zo leert de mens zichzelf en zijn mogelijkheden kennen. Alle kunsten moeten daarom ook altijd in een historische context worden geplaatst.

Bijeenkomsten

De vijf bijeenkomsten vinden van 13.30 tot 15.15 uur plaats in Erasmushof, Westerkerksteeg 6. Docent is Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus, voor informatie, aanmelding of brochure e-mail sijm.t@quicknet.nl / telefoon: 0229 501837 (inspreken kan ook). KOSTEN: 87,50 euro.