Veerpont bij rondje Handvastwater tijdens Koningsdag
Veerpont bij rondje Handvastwater tijdens Koningsdag (Foto: aangeleverd)

Oranjevereniging Juliana viert Koningsdag met nieuwe activiteiten

ENKHUIZEN - Opgericht op 30 april 1925. Nog even en Oranjevereniging Juliana bestaat honderd jaar. Voorzitter Harry Groot is trots dat de vereniging met hulp van vrijwilligers weer een mooi programma neer kan zetten op Koningsdag. Elk jaar groeit het een beetje meer, zo halen ze de honderd jaar zeker.

En dat terwijl nog niet lang geleden het bestuur aan Harry vroeg of hij hen wilde helpen. Want bijna het volledige bestuur stapte op. "Ik bedacht me dat ik misschien beter een nieuw bestuur kon zoeken uit mensen die ik ken, zodat ik hen dan kon helpen." Vorig jaar startte het nieuwe bestuur, op basis van de taakverdelingen van het oude bestuur.

Opkrikken optocht

Waar ze veel aandacht aan besteedden was het opkrikken van de optocht. "We hebben eerst de binnenstadscholen benaderd en zetten daar een versierde fiets in de hal", legt Harry uit. "Zo konden de kinderen een idee krijgen hoe je iets leuk kan versieren. Het zijn ook niet alleen fietsen meer bij de optocht, alles wat rolt kan versierd en mee. Bedenk het maar: een voetbal, een kruiwagen, een rollator, als het maar rolt." Dit jaar volgden ook de buitenstadscholen. "Zelfs ouderen rijden mee met versierde snorfietsen, dat vinden ze leuk: de nostalgie van vroeger."

Zwaan-kleef-aan

De buitenstadscholen verzamelen op het AH-plein, daar staan ook een mooie brandweerwagen, de fanfare en drumband. Via een zwaan-kleef-aan-systeem lopen ze via de Westerstraat naar het stadhuis voor een aubade voor de burgemeester en wethouders. "Samen zingen we dan het volkslied en na afloop krijgen alle deelnemers wat leuks. Dan is het nog niet afgelopen, want voor de allerkleinsten is er meteen een poppentheater in de Nieuwe Doelen, natuurlijk zijn hun ouders, broertjes en zusjes ook welkom."

Een nieuw element voor kinderen vanaf 3 jaar en basisschoolkinderen is het rondje Handvastwater. Over een parcours van ongeveer een kilometer zijn allerlei spelen te doen op en rond het water. "Er is een veerboot met touw, een groot bellenblaasapparaat, springkussens, er zijn optreden en verschillende verenigingen geven demonstraties. Het mooie is dat dit rondje zo'n beetje is geadopteerd door de buurt. Een spel dat voor hun deur plaatsvindt wordt door bewoners daar zelf begeleid."

Oranjelunch

Harry is vrolijk en optimistisch. De afgelopen vijfentwintig jaar werd deze speciale verjaardag steeds groter en levendiger in de stad. De horecagelegenheden verzorgen ieder een eigen oranjelunch, er is een lezing, er is levende muziek in de stad, de Schuttevaer verzorgt twee tripjes over het IJsselmeer en natuurlijk is daar het sluitstuk voor leden: de bingoavond. "We duikelen van alles op via winkeliers en met de opbrengst van de avond dekken wij de kosten voor de Koningsdag van volgend jaar." Voor het volledige programma: zie het overzicht op pagina 16 in deze krant.