Jet Rood: Hoogsensitiviteit is geen persoonlijkheidsstoornis, maar een karaktereigenschap.
Jet Rood: Hoogsensitiviteit is geen persoonlijkheidsstoornis, maar een karaktereigenschap. (Foto: rodi media)

Hoog sensitieven zoeken elkaar op in HSP Café Enkhuizen

ENKHUIZEN - Jet Rood is hoog sensitief. Highly Sensitive Persons (HSP) wordt het officieel genoemd en leidt nogal eens tot onbegrip. "De eisen die de huidige maatschappij aan ons stelt zijn best hoog. Alles moet snel en alles gaat hard. Niet iedereen kan daarin mee."

Diepgaandere verwerking van informatie in brein

Mensen die hoog sensitief zijn hebben een diepgaandere verwerking van informatie in het brein.

Jet: "Door een sterkere waarneming komen licht, geluid en emoties van anderen harder binnen. Mensen met HS hebben vaak een sterk rechtvaardigheidsgevoel en inlevingsvermogen."

"Ik ben bijvoorbeeld gevoeliger voor details en kleuren in de natuur, maar ook voor aanrakingen, geluid en licht."

Amerikaanse psycholoog

In 1996 kwam de Amerikaanse psychologe en therapeute Elaine Aron met de naam HSP. In 2015 toonde klinisch psychologe Elke van Hoog met een fMRI-scan aan dat de hersenen van hoog sensitieve personen anders werken.

Toch staat hoogsensitiviteit niet in de 'DSM V', het handboek van psychiaters. HSP is dan ook geen persoonlijkheidsstoornis of een diagnose, maar een aangeboren karaktereigenschap, vertelt Jet.

Uren verwerkingstijd

"Het heeft raakvlakken met autisme, ADHD en ADD, maar dat is het niet. Je hoeft er ook geen last van te hebben. HSP heeft ook best veel voordelen. Ik kan bijvoorbeeld intens de natuur beleven, genieten van muziek en intens aan de gang gaan met mijn creativiteit. Dan ben ik heel gelukkig. Het is lastig wanneer iemand het een zegt en het anders voelt. Wanneer waar moet ik dan op aanhaken in de communicatie? Tegenstrijdige signalen maakt dat je je onzeker kunt voelen. Groepsbijeenkomsten zijn een uitdaging omdat de vele indrukken lang kunnen doorwerken. Dan heb ik later soms nog uren nodig omdat te verwerken."

Plichtsgetrouw en oog voor detail

Vastlopen

HSP'ers zijn vaak sociale en warme mensen die, mits zij goed voor zichzelf kunnen zorgen, zonder problemen kunnen functioneren. Hooggevoeligheid kan bijvoorbeeld een probleem worden wanneer zij vastlopen doordat ze moeilijk grenzen kunnen stellen. "Uiteindelijk raak je dan overprikkeld. Dit kan onder meer leiden tot een burn-out."

Veel HSP'ers zijn heel plichtsgetrouw en hebben oog voor detail, zegt Jet: "Dat zijn hele positieve eigenschappen in bepaalde beroepen. Hoog sensitieve mensen zijn vaak invoelend en meelevend en kunnen goed signaleren in groepen. Talenten waar je prima mee uit de voeten kunt."

Dit voorjaar startte Jet Rood met een ontmoetingsplek in Enkhuizen voor mensen die hoogsensitief of hooggevoelig zijn. Het eerste HSP-café in West-Friesland.

Eerste HSP Café in West-Friesland

"Het is een café om gelijkgestemden mensen te ontmoeten. Een plek waar je gehoord wordt en (h)erkenning vindt en je even lekker kunt ontspannen en niet alles precies hoeft uit te leggen. Waar je ervaringen kunt uitwisselen of dingen kunt delen en dat hoeft niet altijd om moeilijke dingen te gaan. Je veilig voelen bij mensen die je begrijpen is al prettig."

HSP Café

Het eerstvolgende HSP Café vindt donderdag 21 november plaats van 19.30 tot 21.30 uur.

Het HSP Café is dé plek bij uitstek voor hoogsensitieve personen om andere hoogsensitieven te ontmoeten. In deze twee uur durende bijeenkomst is er gelegenheid tot uitwisselen van ervaringen met de andere bezoekers. Ook wordt maandelijks een thema besproken. Deze maand is het thema: Mezelf zijn zonder vrees.

Ervaringen uitwisselen

Het HSP Café vindt plaats in De Huiskamer van Enkhuizen, Westerstraat 65 in Enkhuizen. De Huiskamer van Enkhuizen verstrekt geen inlichtingen over het HSP Café.

Informatie en aanmelding via hspcafe@outlook.com.

Afbeelding