Vergeving en genezing, een Leerhuisavond met Arjan van Essen

GROOTEBROEK - In De Oude Kerk in Grootebroek vindt 28 november een avond over Vergeving en Genezen plaats. Gast is Arjan van Essen.

Verslaving en vergeving

Elf jaar geleden bezocht Arjan van Essen voor de laatste keer het casino.

Tot dat moment leefde hij een dubbel leven. Enerzijds was hij de oprecht liefhebbende vader en echtgenoot, betrokken docent, gedreven politicus en goede vriend.

Anderzijds was hij de man die leed aan een steeds heftiger gokverslaving, waar niemand van wist.

Arjan van Essen: 'Mijzelf vergeven, die route heb ik nog niet gevonden'

Na een (dubbel)leven van en in verslaving blijkt een thema als vergeving niet alleen actueel maar ook weerbarstig. Tijdens een verslaving worden er nogal wat brokken gemaakt, op allerlei gebieden.

Arjan heeft in die tijd (ruim 25 jaar lang) dingen gedaan waar hij zeker niet trots op is. Hij is elf jaar geleden afgekickt in een kliniek, dat heeft veel inzet en liefde van hem en de mensen om hem heen gevraagd.

Hij leeft sindsdien verslavingsvrij. Toch is het zo'n groot deel van zijn leven, dat het nooit helemaal weg zal zijn.

'Als jij mij niet vergeeft, is het alsof jij een beker gif leegdrinkt en hoopt dat ik er ziek van word'

Spannende vraag in herstel is of je vergeving nodig hebt om te kunnen helen. En vraag je die vergeving of 'moet' die worden aangeboden?

Leefhuisavond

Arjan van Essen spreekt over onder meer deze vragen in een Leerhuisavond van de Protestantse Gemeente Stede Broec. Andere vragen die spelen bij deze problematiek zijn: Kan de verslaafde op zoek gaan naar waar hij of zij zelf nog kan vergeven? Jezelf vergeven, hoe doe je dat? Wat als iemand je niet wil vergeven maar je liever dood wenst? Of je wilt iemand vergeven en die ontvangt het niet, of leeft niet meer?

Maretty van den Mosselaar

Samen met theatermaker Maretty van den Mosselaar schreef en speelt Arjan van Essen de voorstelling Kop of Munt over zijn aangrijpende levensverhaal. Het is een levensverhaal waar iedereen zijn ideeën en oordelen over heeft, maar waar een taboe rust op het stellen van vragen die in je opkomen.

Echte verbinding hierover wordt maar zelden gemaakt. Juist dat deel wat eigenlijk nooit zomaar kan worden gedeeld wordt in dit stuk voor het voetlicht gebracht.

Levendige discussie

In de week voorafgaand aan de Leerhuisavond staat de voorstelling Kop of Munt in Theater De Drom in Enkhuizen.

De voorstelling is een mooie opmaat naar de Leerhuisavond. Meer informatie over de voorstelling vindt u op kopofmunt.org.

Eenrichtingsverkeer is uitgesloten bij Leerhuisavonen

Ook theatermaker Maretty van den Mosselaar zal aanwezig zijn op de Leerhuisavond. De Leerhuisavonden beperken zich niet tot eenrichtingsverkeer.

Er wordt een levendige gedachtewisseling verwacht.

De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek. Aanvang: 20.00 uur.