Leerlingen starten met lening van 20 euro om een eigen onderneming op te zetten.
Leerlingen starten met lening van 20 euro om een eigen onderneming op te zetten. (Foto: Pexels)

Leerlingen volop 'in bedrijf'

ENKHUIZEN - De leerlingen uit de tweede klas atheneum van de RSG Enkhuizen zijn de voorbije weken zeer ondernemend bezig geweest tijdens en buiten de lessen economie om.

Verkoopopbrengsten naar stichting die jongeren helpt omgaan met depressieve gevoelens

In het kader van het project Economie in Bedrijf hebben ze in drie- of viertallen bedrijfjes opgericht. Hierbij hebben ze mooie opbrengsten opgehaald voor het goede doel stichting Tweestrijd.

Het project is in september gestart met een heuse kick-off waarin de leerlingen tips kregen over het starten van een eigen bedrijf, ondernemen en lenen van Rabobank-manager Ruben van Haarlem. Ze kregen vervolgens een lening van twintig euro en de opdracht deze minimaal te verdubbelen. Dat is alle negentien bedrijfjes goed gelukt: de geldbedragen stromen deze week bij ons binnen.

Maandagavond 25 november wordt het eindbedrag in de aula van de RSG Enkhuizen bekendgemaakt. Dan worden ook de beste leerlingen in het zonnetje gezet. Er wordt niet alleen gekeken naar het opgebrachte geld, maar ook naar zaken als originaliteit en duurzaamheid. Na een feestelijk programma gaan de leerlingen per klas naar een lokaal waar de leerlingen voor de ouders en jury verantwoording afleggen hoe het met hun bedrijfje is gegaan. Het beste bedrijfje per klas wint ook een ticket naar de West-Friese finale van JONG20.

Bedrijfsbezoeken

Gedurende dit project zijn alle klassen ook op bezoek geweest bij een bedrijf in de omgeving. Naar Bayer Crop Science bijvoorbeeld om te zien hoe groentezaden worden bewerkt, verpakt en verzonden over de hele wereld. Een andere klas mocht een kijkje komen nemen bij Tip Topp Fairfish en zag daar het hele proces van zalmmoot tot halffabrikaat dat onder andere wordt gebruikt in salades. Ook werd participatiecentrum de Baanbreker bezocht, waar samen met een ervaringsdeskundige oefeningen met muziek en mindfullness werden gedaan. Tijdens alle bedrijfsbezoeken waren er mooie rondleidingen, kregen de leerlingen uitleg en konden er volop vragen gesteld worden. "Een prachtige manier om de buitenwereld naar binnen te halen", aldus economie-docenten Sandra Tip en Sander Bischoff. "Op deze manier krijgt ons project, waar de leerlingen op een praktische manier economie leren, nog meer inhoud." De bedrijfsbezoeken kwamen mede tot stand door de Kom binnen bij de bedrijven dagen.

Stichting Tweestrijd

De verkoopopbrengsten van de verschillende producten en diensten (vogelhuisjes, druivensap, oliebollen, bedrukte katoenen tasjes, pompoensoep, appeltaart, zaadpotjes, tulpen, cupcakes, bingo, milkshakes, message in a bottle, smoothies en nog veel meer!) gaat dit project van Economie in Bedrijf naar stichting Tweestrijd. Stichting Tweestrijd houdt zich bezig met jongeren die te maken hebben met depressieve gevoelens. Omdat de drempel tussen jongeren onderling laag is om met elkaar in gesprek te gaan, kunnen zij op een 'natuurlijke' manier zeer kwetsbare en gevoelige onderwerpen in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en aanpakken.

Kwetsbaar

Stichting Tweestrijd geeft gastcolleges op middelbare scholen. Daarnaast organiseren zij ook andere activiteiten en geven lezingen op zeer uiteenlopende bijeenkomsten.

Door een positief signaal af te geven, elkaar te inspireren en barrières te doorbreken, hopen zij jongeren te motiveren om met elkaar te praten om zodoende iets voor hen te kunnen betekenen.