De 5000 glazen potten voor lichtjesavond liggen opgeslagen in de oude Koepoort.
De 5000 glazen potten voor lichtjesavond liggen opgeslagen in de oude Koepoort. (Foto: Rodi Media)

Lichtjesavond 'sprookjesachtig mooi'

Vervolg voorpagina

Lichtjesavond geeft poëtische inkijkjes bij mensen thuis

Ook qua aankleding van zijn eigen huis laat hij zich niet onbetuigd. Kerstmannen die muziek maken voor het raam en in de Zuiderhavendijk zwemmen elk jaar een aantal verlichte zwanen in de gracht.

Inmiddels is Harry alweer een poos voorzitter van het comité Enkhuizen bij Kaarslicht en als zodanig aanjager en organisator van het evenement. "Ik doe het niet alleen. Ruim 125 vrijwilligers zetten zich in om alles in goede banen te leiden."

Papierwerk

Naast het regelen van veel praktische zaken, hoort er ook het nodige papierwerk bij. "De minst leuke kant van de organisatie. De eisen worden steeds strenger. Zeker op veiligheidsgebied."

Jarenlang is er een thema meegeven aan lichtjesavond.

Harry: "Daar stappen we nu even vanaf omdat mensen toch al met kerst bezig zijn. Vlak voor kerst heeft iedereen wel zijn huis versierd. De grote grap is dat het in feite niet zoveel moeite is voor de mensen. Eigenlijk ben je als bewoner al klaar om te beginnen. Je hoeft alleen maar je gordijnen open te doen."

Mensen worden heel creatief

Lichtjesavond leeft bij de mensen en daar wordt Harry blij van. Mensen zijn heel creatief, zegt Harry.

"Je krijgt soms een poëtisch inkijkje bij mensen binnen. Mensen zetten hun voordeur bijvoorbeeld open en plaatsen op elke traptrede een kaarsje. Of er zit op elke tree iemand die zingt, zoals de zingende Oostenrijkse familie Von Trapp uit The Sound of Music. Prachtig nagespeeld. Dit soort tableaus maken de avond extra sfeervol."

Mooiste moment van Harry...

Wat is je mooiste moment van de avond?

"Als er nog niet zoveel mensen zijn. Net voordat de drukte losbarst, zeg maar. Alle kaarsen branden al, maar de meeste mensen moeten nog komen. Als je dan over de Havendijk loopt en je ziet de lampjes branden… Dat is echt sprookjesachtig."

Een ontmoeting met de zingende familie Von Trapp